13. Rattijuopon pelottelu

Assistentti dekkarissa
Vain Yksi Elämä

”Vaikka kyse ei olekaan kostosta, vaan oikeuden jakamisesta, tulee Bergsoninkin kokea pelkoa ennen kuolemaansa. Se ei saa käydä liian helposti.”  Kommentoi Mia kumppaneilleen turvahuoneen palaverissa, jossa ryhmä miettii seuraavia liikkeitä. Poliisien eteneminen Saskan murhan tutkinnassa säikäytti heitä ja selvensi pelin säännöt. Tästä lähin jokainen liike ja tekeminen pitää olla tarkkaan harkittuja. Kuitenkin kaikkien heidän mielestään operaation jatkaminen on ainut vaihtoehto. Luovuttamalla Bergson saisi jatkaa tuskan kylvämistä ja kaikki valmistelut valuisivat hukkaan.

Mia oli tullut aamulla turvahuoneeseen mustissa nahkahousuissa ja mustassa topissa. Hän oli lakannut kyntensäkin mustaksi, sekä meikannut kohtalokkaasti. Mutta Veikko ja Turo olivat tyrmänneet heti ensi näkemällä hänen uuden tyylinsä. Jos Mia vaihtaisi yhtäkkiä tyylinsä ahkerasta assistentissa rajuun rokkariin, voisi se antaa aiheen epäilyksille. Vaikka he ovat tällä hetkellä Rytkösenniemessä kolmistaan, poliisi tai toimittaja voi koska vain ilmestyä paikalle. Joten puolentunnin tauon jälkeen Mia palasi pukeutuneena turkoosin siniseen mekkoon kädessään vihkoja ahkeran assistentin lailla kantaen. ”No, onko nyt hyvä?”

”Pelottelun ongelmana on se, että Bergson alkaa varautumaan iskuumme. Hän varmasti palkkaa turvamiehiä ja pitää itsensä aseistettuna koko ajan. Se tekee meidän operaatiostamme vaarallisemman.” Mietiskelee Veikko palaverissa.
”Mutta entäpäs jos viivästytetään itse iskua. Antaa hänen pelätä kuukauden verran, ja juuri kun hän luulee kaiken olleen vain pelottelua, niin isketään silloin. Bergson käyttää varansa turvaamiseensa, eikä uskalla tehdä kauppaa. Koska hänen sukunsa ei enää tue taloudellisesti, loppuvat hänen käteisvaransa aika pian.”

Timoteuksen turhamaisuus ja näyttämisenhalu tekevät hänen tavoittamisensa helpoksi. Heidän tarvitsee vain seurata Timoteuksen Instragram -tiliä, tietääkseen missä mies on menossa. Vappuaattona Timoteus on postannut kuvan julkkisbileistä Kaivohuoneella. Kuvassa hänellä on kainalossa kaksi vähäpukeista nuorta naista. Tekstinä yksi sana ”Normisettii.”

Mia meikkaa itseään omassa asunnossaan, josta on näkymä Töölöntorille. Torilta kuuluu vapunvieton ääntä, työväen ja monen muunkin juhla on parhaassa vauhdissa. Mia on viettänyt iltapäivän muuntautumiseen ”Nadjaksi”. Siirtotarrat on liimattu tatuoinneiksi paikoilleen ja peruukki päässä, joten hän voi pukea päälleen tiukan nahka-asun. Mia katsoo itseään peileistä varmistaen, että jokaiselta puolelta katsottuna kaikki näyttää hyvältä. Hän kohentaa vielä hieman rintoja nostavia tukia ja kietaisee nilkkoihin saakka ulottuvan kevättakin ympärilleen ja päähänsä lierihatun. Pitkässä takissa, aurinkolasit ja lierihattu päässä häntä ei tunnista kukaan. Mia laittaa vielä mustat ohuet nahkahanskat käteensä, ottaa pöydältä muovipussissa olevan kirjekuoren laittaakseen sen nahka-asun miehustan alle.  Saksasta Fredrikin tuoman kirjekuoren päälle on Turo kirjoittanut vasemmalla kädellä Saksasta tuodulla tussilla, tikkukirjaimin ”TIMOTEUS”.  Varmuuden maksimointia, mutta nyt he ovat todella varovaisia.

Mia kuuntelee, että rappukäytävässä ei ole ketään ja laskeutuu rappusia pyörävarastoon hakemaan pyöräänsä. Naapurin huoneiston mies on varastossa lukitsemassa pyöräänsä, joten hän piiloutuu käytävän syvennykseen odottamaan. Naapuri huomaa pyörävarastosta poistuessaan yhden naistenpyörän takakumin olevan tyhjä, joten ystävällisenä ihmisenä päättää pumpata sen täyteen.  Pumpattuaan hän katselee vielä ympärilleen, mutta onneksi muiden pyörien kumit näyttävät täysiltä ja naapuri poistuu varastosta vihellellen Miaa huomaamatta.

Mia lähtee polkemaan Runeberginkatua kohti Ruoholahtea ja sieltä Hietalahden telakan ohi Tehtaankadulle. Ilma on aurinkoinen, mutta vilpoinen, kuten vappuna yleensäkin. Onneksi ei sentään sada lunta taikka räntää. Mia jättää pyöränsä Pyhän Henrikin kirkon takana olevalle kujalle, riisuu takkinsa, hattunsa ja vaihtaa päähänsä punertavat aurinkolasit. Vaatteet hän laittaa mustaan muovikassiin, jonka tiputtaa metalliaidan yli puskaan, ohikulkijoiden näkymättömiin. Varmistuttuaan, ettei kukaan ole näkemässä, hän hypähtelee muutaman kerran paikoillaan, läpsii poskiaan poistaakseen jännitystä ja muuntuakseen kostonenkeli-Nadjaksi.

Vain Yksi Elämä
Nadja

”Nadja” lähtee kävelemään Isoa Puistotietä Ravintola Kaivohuoneelle. Matkan aikana hänen kävelynsä vaihtuu sporttisesta hitaaksi ja viekoittelevaksi. Ravintola Kaivohuoneen ovella on jono, humaltuneet vappujuhlijat odottavat pääsyä sisälle. Joku melkein julkkis kiistelee mustiin pukeutuneen lihaksikkaan portsarin kanssa sisäänpääsystä. Mia ottaa käteensä neljä 50 euron seteliä ja kävelee korostetun seksikkäästi oven vieressä yksin seisovan portsarin luokse ojentaen huomaamattomasti seteleitä. Samalla hän kuiskaa hieman käheällä äänellä, venäläisittäin murtaen. ”Hei, luuletko, että mulla vois olla tänä iltana vippi tänne?” Portsari katsoo hitaasti arvioiden musan nahka-asun peittämää vartaloa ja sen jälkeen seteleitä. ”Eiköhän se voisi olla mahdollista.”
”Mua kutsutaan Nadjaksi”, sanoo Mia ja muiskauttaa suukon portsarin poskelle.

”Nadja” astuu sisään ravintolaan, jossa täysi tanssilattiallinen Vapun juhlijoita pomppii Daruden Sandstormin tahtiin. Asiakkaina on pääsääntöisesti trendikkäästi pukeutuneita nuoria aikuisia, joista useat kohtuullisessa humalatilassa.  ”Nadja” huomaa Timoteuksen istuvan nurkkapöydässä kahden punaisiin lutkamekkoihin pukeutuneen naisen välissä. Pöydällä on kaksi cooleria, joissa tyhjät kuohuviinipullot väärinpäin, sekä toistakymmentä tyhjää snapsilasia. Ikävystyneiden näköisten neitojen kädessä on lähes tyhjät kuohuviinilasit, mutta Timoteus taas näyttää nauttivan huomiosta, jota hän saa istuessaan kauniiden naisten keskellä.

ekirja
Timotheus

”Nadja” tajuaa tilaisuutensa tulleen ja astelee määrätietoisena ruuhkaiselle baaritiskille. Vaikka baaritiskillä on jonoa, niin tummanpuhuvalle viettelijättärelle löytyy heti tilaa ja palveluinnokas baarimikko. ”Saisinko pullollisen samppanjaa, en tarvitse laseja, vain pullo coolerissa, kiitos.” Mia tajusi unohtaneensa Venäläisen aksentin, mutta se ei kai tässä melussa haittaa. Tosin jatkossa hänen pitää olla tarkempi roolinsa kanssa.
Hän saa samppanjansa ja maksaa sen kolmella 50€ setelillä. ” Pozhaluysta, se on tasan.” Mia nappaa coolerin käteensä ja ottaa toisella kädellä nahka-asun miehustasta kirjekuoren.

Timoteus huomaa näyttävän nahka-asuisen tatuoidun kaunottaren lähestyvän hänen pöytäänsä. Tummien silmien katse tuntuu tunkeutuvan hänen lävitseen kaunottaren astuessa pöydän eteen seisomaan. Timoteuksen kainalossa olevat naiset painautuvat lähemmäksi häntä, tuntien paikkansa uhatuksi.   

”Täällä kaivataan näköjään lisää juotavaa. Tässä, olkaapa hyvä. Talo tarjoaa.” Samalla kun ”Nadja”asettaa coolerin pöydälle, sujauttaa hän kirjekuoren sen alle siten, että Timoteus ei voi olla sitä näkemättä.

”Nadja” nappaa pöydällä olevat kaksi tyhjää cooleria mukaansa ja sanoo kääntyessään :”Ai niin, Saska käski toivottaa hauskaa vappua.” Mia kävelee baaritiskin ohi jättäen siihen coolerit jatkaen siitä matkaa ulos. Juhlijat väistyvät mustiin pukeutuneen kostajattaren tieltä pyytämättä.  Ovella hän tapaa saman portsarin, joka päästi hänet sisään. ”Nadja” pysähtyy hänen kohdallaan ja kysyy :”Muistatko vielä mun nimen?”

”Tottakai Nadja ja jos en muista, niin voit aina muistuttaa.” ”Nadja” koskettaa portsaria takin kauluksesta ja iskee silmää hymyillen: ”Nähdään joskus, jossain.”   ja lähtee kävelemään isoa puistokatua kohti kirkon aukiota. Askeleet muuttuvat kohta seksikkäistä sporttisiksi, lähes juoksuaskeliksi.

Sisällä Timoteuksen kainalosta noussut neito alkaa avaamaan pulloa. ”Hei! Tää on ihan oikeaa samppanjaa, ei mikään halpa pullo. Vautsi vau!” Tyttö innostuu repimään foliot ja rautalangat pois korkin ympäriltä ja poksauttaa pullon auki. Juoma kuohuaa, kuten shamppanjan kuuluukin. ”No niin lasit tänne. ” Toinen naisista ojentaa lasiaan, mutta Timoteus ojentuukin eteenpäin nappaamaan kirjekuoren coolerin alta. ”Mitä se nainen sanoi? Kuka meille toivotti hauskaa vappua?” 
”Mitä välii, olisko se ollu joko Sasha tai jotain”, joku naisista sanoo.  Timoteus valahtaa kalpeaksi. Hän avaa kirjekuoren ja vetäisee kirjeen ulos. Käsin kirjoitetussa paperissa lukee naisen käsialalla: ”Hetki koittaa. Saska odottaa sinua helvetissä. Nadja.”

Timoteus tönäisee naiset kainalostaan ja nousee ylös pöydästä kaataen pimatsujen lasit. ”HEEEIII, mikä sun nyt tuli?” Hän harppoo baaritiskille ja huutaa:”Mihin se akka meni vittuuu?????” Koska ei saa vastausta, astelee ovelle tiedustelemaan. ”Meniks tästä sellainen nahka-asuinen huora just ulos, punainen tukka ja lasit?” Portsari vastaa: ”Huoraa en ole nähnyt, mutta jos tarkoitat Nadjaa, niin joo se lähti just äsken.” Timoteus vilkuilee ympärilleen. ” Mihin se meni, mihin suuntaan lähti?”
”Tuonne se lähti kävelemään rantaa kohden hetki sitten. Saat sen varmaan kiinni, jos juokset perään.” Portsarin mielestä Timoteus on yksi maailman suurimmista kusipäistä, jonka takia osoittaa väärää suuntaa. Kaunis Nadja ei voisi tehdä mitään niin pahaa, että hänen ansaitsisi tuon itsekkään ääliön kimppuunsa.  Timoteus lähtee juoksemaan täysiä kohti rantaa, mutta huonon kuntonsa takia hiljentää etenemisen reippaaksi kävelyksi.

Kirkon takapihalla Mia pukee päällensä pitkän takin ja hatun aidan takaa koukkimastaan kassista. Hän avaa pyörän lukosta ja lähtee ajamaan kohti Töölöä. Tehtaankadulla tulee vastaan humalaisia juhlijoita ylioppilaslakki päässään. Mia kääntyy ennen kohtaamista Neitsytpolulle. ”Hei tyttö, älä karkaa, ei me olla pahoja setiä.” Hän henkäisee helpotuksesta, kun sai vältettyä kiusallisen kohtaamisen.

Vain yksi elämä

Saapuessaan Rytkösenniemeen vappuyöllä, Mia huomaa Turon olevan saunomassa. Mia päättää yllättää Turon menemällä seuraksi. Turo makoilee ylälauteella puoliunessa, kun Mia avaa oven pyyhe ympärillään. ”Voinko liittyä seuraan?” Turo herää horroksesta ja nousee istumaan. ”Sopiihan se, mites keikka sujui?” Mia riisuu pyyhkeen ympäriltään ja nousee alastomana lauteille Turon vierelle. ”Jännittävästi ja seksikkäästi, kuten kuuluikin.”

Turo hieraisee silmiään hämmentyneenä varmistaakseen olevansa hereillä, koska hän ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt kainoa assistenttiaan alastomana. Nadjana esiintyminen näköjään vaikuttaa häneen vieläkin.
”Tuli ihan lapsuus mieleen odotellessa”, Turo vastaa. ”Silloinkaan ei ollut käytettävissä kännyköitä, jotka pitävät sinut jatkuvasti ajan tasalla. Oli pakko tulla saunaan rauhoittumaan.”  

Mia siirtyy lähemmäksi Turoa ja laittaa kätensä hänen reidelleen. ”Kuule Turo, olen jo pitkään ollut omassa mielessäni sinulle muutakin kuin vain pelkkä assari. Sinä tosin jo kerran torjuit minut, mutta voisinko mielestäsi olla muutakin kuin työntekijäsi? Sitä paitsi roolini Nadjana on aika seksikäs, monellakin tapaa.” Mian silmiin syttyy ilkikurinen katse.  Turo katselee Miaa ja hänen alastonta vartaloaan. Hän huomaa, että nuorikosta on kasvanut aikuinen nainen. Turolla ei ole pitkään aikaan ollut mitään seksuaalisia tuntemuksia, mutta nyt hän tuntee tuttua poltetta. ”En voi luvata sinulle Mia mitään suurempia tunteita. En tiedä pääsenkö koskaan kunnolla yli elämäni rakkauden kuolemasta. Mutta jos epävarmuus riittää niin olen sinun ainakin tämän yön.”