14 Debriefing

Vappupäivän aamu on pilvinen ja kolea. Vappuaaton auringonpaiste on vaihtunut kylmentyneeseen tuuleen. Tummat pilvet taivaalla ennustavat, että sade tulee pilaamaan vapputorin kauppiaiden myynnin.

Veikkoon vetäissyt päälleen villapaidan lähtiessään kartanolle neuvonpitoon. Päätä lämmittää teekkarin lakki ja jalassa on asuun epäsopivat mustat kumisaappaat. Veikon astuessa sisään, Turo tarjoilevan armaalleen aamupalaa vain boksereissa ja ylioppilaslakki päässä. Mia huomaa Veikon seisovan eteisessä  ja rykäisee Turoa lopettamaan lemmenluritukset.

”Ette sitten malttaneet pysyä erossa toisistanne. Olisihan se pitänyt arvata” Turo ja Mia katsovat ihmeissään myreää Veikkoa. ”Olin illalla tulossa utelemaan, miten Mian keikka meni, mutta huomasin että teillä on menossa ihan oma debriiffaus Saunalla.”

Koska Mian mielestä heidän suhteessaan ei ole mitään väärää, päättää hän olla välittämättä Veikon moralisoinnista. ”Istuhan Veikko alas, niin tuon sinulle kahvia ja sillivoileivän. Se on oiva lääke Vappuna piristämään päivää.” Mia nousee kainostelematta ylös hieman läpinäkyvässä yöpuvussaan, mutta käy kuitenkin hakemassa kylpytakin päällensä, ettei tekisi Veikon oloa vaivautuneeksi. Häneen on tarttunut Nadjan roolista häpeämättömyys omaan vartaloonsa.

Aamun romantiikkaa

”Saanhan olla paikalla, kun Mian kertoo isälleen teidän suhteestanne. Olikos Turo niin, että olet isukkia joka pari kuukautta vanhempi?”

Turo laskee juuri suuhun menossa olevan haarukallisen takaisin lautaselle. Veikon viimeisin lause karisti loputkin romanttiset iloisuudet aamusta. ”Olen koittanut olla ajattelematta tuota. Halusin, että voimme olla ainakin yhden yön onnellisia. Voi olla, että Mian isän reaktio on yksi pienimmistä murheistamme.”

”Kuulkaas nyt! Minä olen täysi-ikäinen nainen ja päätän ihan itse asioistani. Tämä on minun elämäni. Vain Yksi Elämä –DAA. Tämä suhde on MINUN valintani, ei Turo siihen minua houkutellut. Enemmänkin päinvastoin. ”

”Ei minulla ole mitään teidän suhdettanne vastaan. Enemmänkin olen yllättynyt, että kesti näinkin kauan, ennen kuin annoitte tunteillenne vallan.”

Aamiaispöytään laskeutuu hiljaisuus. Katseet laskeutuvat kylmeneviin kahvikuppeihin. Reilun kymmenen minuutin jälkeen Veikko rikkoo hiljaisuuden ”Mitenkäs se keikka eilen sitten sujui?”

”Ihan OK. Bergson säikähti oikein kunnolla. Ainakin parit seuraavat yöunet on pilalla.”

”Suunnitelma on seuraavanlainen.” Jatkaa Turo ” Varsinainen isku tehdään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Silloin on poliiseilla kaikkein kevyin miehitys ja juttu ehtii vanheta. Pidämme Marian isän avulla Bergsonia pelossa seuraavat puolitoista kuukautta. ” Fredrikillä on sopivasti pari työmatkaa Puolaan ja Venäjälle. Sieltä saa hyvin lähetettyä viestejä Nadjana niin, ettei kukaan pysy jäljittämään lähettäjää meihin. ”

”Vaikka luotankin täysin Fredrikiin, niin osaako hän toimia jälkiä jättämättä?”

”Osaa varmasti. Fredrik ehdottanut Bergsonin rankaisemista joka tapaamisella oikeudenkäynnin jälkeen.  Riskinä on vain se, että hän innostuu liikaa.  Jos olisimme tekemässä tätä kahdestaan hänen kanssaan, niin huolehtisin hänen paljastumisestaan enemmän. Mutta koska Mia on mukana, olen varma hänen varovaisuudestaan. Fredrik ei varmastikaan halua olla syyllinen Mian vankilaan joutumiselle.”

Veikko ottaa teekkarihatun päästään ja nyökyttelee hyväksyvästi. ”Oletteko jo päättäneet tekotavan. Ampuminen vaiko räjähdys?”

”Ehkäpä molemmat, tai pitää vielä miettiä. Minun mielestäni pitäisi tehdä turvallisimmalla mahdollisella tavalla. Mian taas haluaisi Bergsonin kärsivän mahdollisimman paljon.”

”Jos valitaan tappo ampumalla, on viisasta, että minä painan liipaisimesta. Ihmisen ampuminen ei ole niin helppoa kuin voisi kuvitella. Ja siitä saa kontolleen elinikäiset painajaiset. Minun elinikääni on ainakin 50 vuotta vähemmän kuin Mialla. Ja nukun muutenkin aika huonosti yöni.”

 ” Saskan elimoinointi  ei jäänyt painamaan omaatuntoani. Nukun yöni ihan mainiosti.”

”On ihan eri asia katsoa uhria silmästä silmään ja painaa liipaisinta, kuin tiputtaa salaa pilleri pulloon. Tarkoituksenamme on kai vieläkin jatkaa elämäämme onnellisina iskujen jälkeenkin.”

Mian tekisi mieli uhota Veikon mielipidettä vastaan, mutta Turo ehtii ensin. ”Veikko on kyllä oikeassa. Vaikka välttämättä Bergsonin kuolema ei tulisikaan Mian painajaisiin, niin turha ottaa riskiä. Ehdotan, että räjäyttäminen on suunnitelma A ja ampuminen B. Jos päädytään ampumiseen, niin liipaisinta painaa joko Veikko tai Minä.”

”Ja siitä päästäänkin taas uuteen mielenkiintoiseen aiheeseen. Koska paljastamme parantumisesi?”

”Seuraavassa Vain Yksi Elämä -sessiossa, kesäkuun neljästoista, ajattelin nousta seisomaan. Olla hetken aikaa pystyssä, mutta ,stahtaa sitten takaisin pyörätuoliini. Parantumisesta kertominen antaisi minulle mahdollisuuden käydä ulkona päiväsaikaankin, ilman pelkoa paljastumisesta. Muistan vaan liikkua rauhallisesti.”

”Mutta silloinhan sinua voidaan epäillä Bergsonin räjäyttämisestä, vai?”

”En ajatellut parantuvani ihan niin paljon. Kertomalla parantumisestani parannamme Vain Yksi Elämä -tapahtumien mielenkiitoisuutta. Panen kaikki näyttelijäkykyni peliin, kun paasaan anteeksiannosta. Olen suunnitellut kertovani tarvehierarkiaan perustuvaa itsensä palkitsemista. Koska on harmittavaa olla harmistunut, kannattaa nostaa itsensä uudelle tasolle anteeksiannolla. Tuo vaatii vielä hienosäätöä, mutta sanoma olisi tuo.”

”Vai niin. Ne ei tuosta saarnasta varmaankaan kenellekään mitään harmiakaan tule.”

”Facebookin ryhmässä on pääsääntöisesti positiivista keskustelua aiheesta. Toki muutama idiootti aina väliin mahtuu. Kikka ja Teija, jotka kohtasit lentokoneessa, ylistivät sinua vuolain sanoin. Matka oli kuulemma ollut erittäin tyydyttävä ja avioelämä Kokkolassa kukoistaa. Ovat suunnitelleet uutta reissua ylläpitääkseen onnellisuuttaan.”

”Heidän kohdallaan olin kyllä vain hyvä tekosyy lähteä bailaamaan tylsyyttä pois. Taidan arvata, mitä rouvat tarkoittavat ”erittäin tyydyttyvällä reissulla”. 

Veikko nousee hakemaan lisää kahvia ja palatessaan vaihtaa aihetta. ”Minua mietityttää se, että emme tiedä mitään poliisin liikkeistä. Emme edes sitä, tutkivatko ne enää Saskan kuolemaa?”

”Se on totisesti ongelma. On ollut hiljaista pitkän aikaa. Saskan kuoleman tutkinnan perusteella voisin kuitenkin epäillä, että poliisi tietää Bergsonille annetusta viestistä. Ja saa varmaan tietoonsa myös ainakin osan Fredrikin viestittelystä.”

”Minulla olisi tähän ehdotus, josta ette varmaankaan pidä.”  keskeyttää Mia ja ristii kätensä leuan alle.
Veikko ja Turo katsovat Miaa kysymysmerkkeinä. ”No, anna tulla.”

”Mehän tiedämme, että Katja Nykänen on lesbo, vaikka sitä ei isommin julki tuokaan. Olen seurannut hänen ilmeitään ja uskoisin pystyväni hurmaamaan hänet.”
”Niiiin?”
”Mitäs jos alkaisin seurustelemaan Nykäsen kanssa?”
”Oho, taidat todellakin olla antautunut tähän projektiin!” kommentoi Veikko kun Turo pohtii kuulemaansa.
”Projektin kannalta mielenkiintoinen ja houkutteleva idea. Siihen liittyy toki riskejäkin. Mutta mutta, mietin vain.”
Mia keskeyttää Turon lauseen topakasti. ”Mietit, menisinkö sänkyyn Nykäsen kanssa? Menisin kyllä. Onhan hän viehättävä nainen ja timmissä kunnossa. Jos etenen rauhallisesti uteluiden osalta, mutta reippaasti erotiikassa, voin saada hänet puhumaan. Paljon vaikeampaa olisi ottaa kohteeksi se miespoliisi, varsinkin kun hänen kiinnostuksensa kohdistuu muualle kuin työhön. Epäilen, että ilman neiti etsivä -tyttärensä apua, jäisi häneltä moni idea väliin. ”
Turo mietiskelee Mian ehdotusta ”Onhan tuo houkutteleva ajatus hmm.”
Mutta Veikko nostaa kätensä ylös. ”Hitto Mia, olet siis valmis ihan kaikkeen. Oletko ihan varma tuosta?”
”Muutama eroottinen hetki naisen kanssa on nyt kaikkein pienin ongelma kaikessa tässä.”
”Mian ehdotus on hyvä, mutta siihen liittyy riskejä. Mielestäni olisi järkevää luoda suhde Nykäseen vasta Bergsonin eliminoinnin jälkeen. Pientä lämmittelyä voit toki jo aloittaa, mutta varsinainen lähestyminen hieman myöhemmin.”
”Miksi?”
”Ymmärtääkseni poliisi toimii seuraavasti: Saatuaan jonkin verran todisteita, he päättävät muutaman tutkintalinjan, jota pitkin etenevät. Yrittävät löytää todisteita, jotka todistaisivat kyseisen tutkintalinja olevan oikea. Koska suunnitelmaasi lähentyä Nykäsen kanssa liittyy riskejä, niin ei oteta niitä vielä. Uskoaksemme emme ole tällä hetkellä poliisin tutkinnan kohteena. Ainakaan päätutkintalinjana. Joten ei riskeerata vakaata tilannetta. Jos jäisimme kiinni ennen Bergsonin eliminointia, niin kaikki panostus olisi ollut täysin turhaa. Bergsonin kuoleman jälkeen poliisi ottaa meihin varmasti yhteyttä. Silloin sinun on hyvä iskeä kiinni.”
”Ymmärrän. Hyvä huomio”
”Sitä paitsi meillä on paljon tekemistä tulevina päivinä. Fredrikin viestittelyn tueksi tarvitaan toimia, jotta uhkaukset toimivat. Tulevaa iskua on valmisteltava ja harjoiteltava. Poliisin ja Bergsonin käyttäytymismallit päivitettävä, verkkoseminaari järjestettävänä sekä suunniteltava tulevaisuuttamme.”
”Suunniteltava tulevaisuuttamme?”
 ”Se mitä teemme eliminoinnin jälkeisinä päivinä sekä se, kuinka palaamme takaisin normaaliin elämään. Niin normaaliin, kuin nyt se yleensä on mahdollista.”
”Raijan sairastumisen ja kuoleman jälkeen en oikein enää tiedä, mikä on normaalia. Vaikka käynnissä onkin raaka operaatio, niin olen huomannut murehtivani paljon vähemmän. On muutakin ajateltavaa kuin huokailla menneitä onnellisia aikoja Raijan kanssa.”
”Juuri tuon takia meidän pitää miettiä tulevaisuutta. Rakentaa siitä sellainen, että voimme olla taas onnellisia. Menetetyt rakkaat eivät katoa koskaan mielestämme, mutta eivät hekään toivoisi meidän elävän murehtien.”
Mia nousee pöydästä ja vie ruuat jääkaappiin. ”Sedät ryhtyvät taas sentimentaaleiksi. Siivotkaas pöytä loppuun siinä hempeillessänne. Menen suihkuun ja lähden kaupungille. Tapaan kavereitani ravintola Badenbadenissa Hietsussa. Jaksaisitko Veikko heittää minut kaupunkiin. Suomessa kun on paljon helpompaa ottaa pari paukkua ja keskustella rauhassa, kuin kieltäytyä koko ilta.”
”Tottakai. Käyn vaihtamassa kengät jalkaan ja haen autoni. Olen kyllästynyt Volvon latausjohdon kanssa pelaamiseen.”
Turo kommentoi Veikon lähtiessä. ”Älä pidä turhaan kiirettä. Ehditä käydä katsomassa katiskankin ennen kuin Mia on valmiina. Mut, pitäiskö sun laittaa Weke-asu päälle ja käydä Korsossa oluelle. Olisi hyvä, etteivät uudet kaverisi unohtaisi sinua.”
”Sama kait tuo, tässä parempaakaan tekemistä ole. Joisin kyllä mielummin lasin hyvää valkoviiniä kuin halvinta kaljaa tuopista. Tai ehkä juhlapäivän kunniaksi voisi repäistä?”

Juhannustaikaa

Turo julistaa sanomaansa juhannusviikon tiistain Vain Yksi Elämä -verkkoseminaarissa. Seminaarin otsikkona on Juhannustaika ja Mia on some-päivityksissään luvannut kuulijoille suuren yllätyksen. Turo on jättänyt yllätyksen paljastamisen seminaarin loppuosaan pitääkseen kuulijansa linjoilla mahdollisimman pitkään. Hän istuu pyörätuolissa ja on täydessä vauhdissa, tapansa mukaan:

”Henkilääkärini Riina kertoi kesäkuun alussa, että syy kävelemättömyyteeni on enää psyykkistä. Se sai minut pohtimaan uusiksi Vain Yksi Elämä -metodia. Olenko kuitenkaan osannut elää kuten olen julistanut? Vietin monta iltaa saunatuvalla pohtien elämää ja pahuutta. Miksi Vuorisaarnassa kehotetaan kääntämään toinen poski lyöjälle ja antamaan anteeksi. Toisaalta vanhassa testamentissa on useampaan kertaan sanonta: Silmä silmästä, hammas hampaasta. Hammurabin lain kolmannessa luvussa käsitellään kostamisen oikeutta: Jos rakennusmestari ei tehnyt taloa tarpeeksi lujaksi ja se luhistui aiheuttaen isännän kuoleman, oli rakennusmestari surmattava. Mutta jos tällöin kuolikin isännän poika, oli rakennusmestarin poika surmattava.  
Mutta tuleeko kukaan ikinä onnelliseksi siitä, että rakennusmestari tai hänen poikansa kuolee. Ymmärrän kyllä, että tuo laki on pelote ja rangaistus on merkki muille rakennusmestareille tehdä työnsä kunnolla. Mutta tuoko edes oikeutettu kostaminen onnellisuutta tai edes helpotusta suruun?

Minulle tarjottiin parantumiskeinoksi harrastuksen hankkimista. Puuhaa jotain, niin pääset eroon murehtimisesta. Kokeilin sitäkin, mutta totesin sen olevan vain tuskan siirtämistä tulevaisuuteen. Toki helpottaa arkea, jos pystyy keskittymään muuhun. Mutta onnelliseen elämään ei kuulu pelko joutua kohtaamaan omia ajatuksia.
Muutaman viikon ajatustyön jälkeen päädyin taas Vain Yksi Elämä -metodin kannattajaksi. Pitää uskaltaa olla niin itsekäs, että voi antaa anteeksi. Totta kai itseään pitää puolustaa eikä pidä olla nössö. Mutta loputon sureminen tai koston hautominen ei vie minnekään.
Keskustelin tästä hyvän ystäväni ja naapurini Veikon kanssa, jolta vastikää pitkäaikainen sairaus vaimon. Hänellä tilanne on vaikeampi kuin minulla. Ei ole ketään, kenelle olla vihainen. Sydäntäni lämmitti suuresti, kun Veikko kertoi yhteisien tekemisien ja pohdiskelujen auttaneen häntä arjessa. Hän kertoi tajunneensa, että hänen rakas vaimonsa ei varmasti olisi halunnut hänen viettää loppuelämäänsä murheellisena menneisyyttä surevana.

Lopputulemana kaikesta pohdinnasta on tämä.”
Turo ottaa jalkojensa päällä olevan viltin pois ja nousee kivuliaan oloisesti seisomaan. Pienen näytellyn horjunnan jälkeen hän irrottaa kätensä pyörätuolista ja nostaa ne ylös.

Vain Yksi Elämä

”Tadaa! Pääsen jo itse ylös pyörätuolista ja saan jo otettua muutaman askeleenkin.” Turo esittää ottavansa muutamia tanssiaskelia ja romahtaa sen jälkeen takaisin pyörätuoliinsa. Hän rimpuilee hetken pyörätuolinsa kanssa ja nostaa viltin takaisin jalkojensa päälle. ”Pitänee harjoitella vielä hetki, mutta kyllä tämä tästä.
Siirrytäämpäs seuraavaksi kysymyksiin. Mites Mia, onko meille tullut yhtään kommentteja?  ”

Vaikka tämän lähetyksen aikana ei operaatiossa tapahdukaan mitään, niin Mia ei tule kameran eteen. Epäilyksien hälventämiseksi tavoiteena on, etteivät seminaarit eroa toisistaan millään tavalla.

”Keskustelu täällä chatissä käy kuumana. Ennätykselliset 242 kysymystä tai kommenttia esitetty. Valitettavasti ehditään käsitellä vain muutama……”

Verkkoseminaarin loppusanojen jälkeen Turo varmistaa Mialta kameroiden olevan kiinni ennen kuin nousee seisomaan ja venyttelemään. ” No, miltäs kuulosti ja näytti?”
”Niilo Ylivainiokin olisi kateellinen saarnastasi. Yksi pienoisen virheen teit. Kerroit viettäneesi aikaa saunanrakennuksen makuuhuoneessa, mutta sinne ei pääse pyörätuolilla. Et halunnut, että sinne tehdään koskaan luiskaa pyörätuolille.”
”Hmm. Niin tosiaan, lapsellinen virhe, voi saatana.”
”No toivottavasti Poliisi tai media ei tajua huomaa tuota. Aina pieni yksityiskohta, jonka voit selittää dramatisoinnilla.”
Samaan aikaan Veikko astuu sisään studioon Flanelipaidassa villasukat jalassaan ja tokaisee. ”Olikos meidän tarkoituksena välttää mokia? Vai oliko se saunatupa-maininta jotenkin tarkoituksellinen?”
”Ai sinäkin huomasit, sen. Vittu kun olen idiootti, toivottavasti tuosta ei koidu isompaa ongelmaa.”
”Sanottu mikä sanottu. No onkos laukku pakattuna? Lähdettäiskö kentälle, ehditään ottaa yhdet terminaalissa ennen lentoa?
Turo haluaa välttämättä käydä Saksassa Potsdamissa Marian ja Mathiaksen haudalla ennen Bergsonin eliminointia. Vaikka hän ei sitä myönnä, niin osasyynä käyntiin on tarve hakea oikeutusta iskuille. Lisäksi Turon omatunto soimaa häntä orastavasta suhteesta Mian kanssa. Veikko lähtee mukaan, koska Turo haluaa vielä salata hänen ja Mian suhteen. Suhde tai ainakin epäilys suhteesta voisi paljastua Fredrikille, kun he kohtaavat illallisella Berliinissä torstaina. Vaikka suhteessa ei heidän mielestä mitään hävettävää olekaan, niin tässä vaiheessa operaatiota paljastuminen voisi aiheuttaa ongelmia. Vanhoillisen herrasmiehen loukkaamisesta ei olisi mitään hyötyä kenellekään.