16. Poliisin kohtaaminen

Perjantaina Veikko ja Mia juovat täydessä hiljaisuudessa aamukahvia kartanon keittiössä, kun Turo saapuu sinne pyörätuoliaan työntäen. Hän on juuri soittanut Fredrikille ja koodiksi sovitulla lauseella, ”veisitkö ruusuja Marian ja Mathiaksen haudalle”, kertonut operaation onnistuneen. Heidän mielialansa ailahtelevat. Mia olisi halunnut jo keskiviikkoiltana poksauttaa samppanjan, mutta Turo kielsi niin tekemästä. Vielä ei ole aika juhlia, koska operaatio on kesken. Hän tietää polisien tutkivan murhaa ja vähintäänkin tulevan käymään heillä. Sen takia pyörätuoli on valmiina keittiössä. Vaikka Turo käveli viimeisessä facebookin live-julkaisussa, haluavat he viestiä poliiseille, että parantumista on liioiteltu Vain Yksi Elämä -sanoman korostamista tavoitellen.

Ilmainen dekkari

Operaation tärkein osuus alkaa nyt. Nyt ratkeaa kuinka selvitä kostosta siten, että he voivat elää tasapainoisen loppuelämän. Vai muuttivatko murhat heitä niin paljon, että se ei ole enää mahdollista?

Veikko avautuu roolistaan: ”Iltojen viettäminen pubeissa ei oikein sovi minulle. Siellä on liikaa puheliaita ihmisiä, joiden kanssa pitää jaksaa sopertaa joutavanpäiväisiä. Jokohan huomenna aamulla pääsisi kalalle?” Pohdinta keskeytyy, kun keittiössä oleva monitori hälyttää vieraista. Mia nousee seisomaan hermostuneena, mutta Turo pysyy rauhallisena ja kohdistaa katseensa Veikkoon: ”Pollarit tulevatkin nopeammin kuin osasin arvata. Menisitkö turvahuoneeseen seuraamaan tilannetta. On hyvä pitää sinut kokonaan erossa poliisien kyselyiltä. Minkälainen delegaation sieltä on tulossa?”

Mia katsoo monitorin kuvaa lähempää samalla kun Veikko siirtyy turvahuoneeseen. ”Ainakin Kallio ja Nykänen. Takapenkillä näyttäisi istuvan joku vanhempi mies, en tunnista häntä.”
Turo siirtää aamiaisensa ruokasalin pöydän ääreen, joka on sopivampi paikka pyörätuolipotilaalle. Hän istahtaa pyörätuoliin ja vetäisee viltin jalkojensa päälle. Asettuessaan paikalle, hän murustelee hieman leipäänsä ja kiinnittää voin avulla murusia partaansa, antamaan mielikuvaa toipilaasta potilaasta.
Mia sammuttaa keittiön monitorin ja laittaa leipälaatikoksi naamioidun suojan monitorin päälle.

Veikko istahtaa turvahuoneen monitorien eteen ja katselee poliisien auton parkkeeraamista. Häntä mietityttää Timoteuksen auton räjähdyksen aiheuttama vamma Turon vasemmassa olkapäässä. Turon henkilääkäri Riina oli käynyt vetämässä olkapään paikoilleen, mutta Turoa selvästi sattui vasemman käden käyttäminen. Veikon suunpielet nousivat pakostikin hymyyn viehättävän lääkärin käyntiä muistellen. Riina oli ollut menossa viettämään kesäistä päivää rannalle ja tullut hoitamaan Turoa seksikkäässä ranta-asussa, jossa muodokkaiden bikinien päällä oli vain läpikuultava mustan kukallinen rantamekko.

Murhan jälkeinen päivä oli ollut kokonaisuudessaan kireä ja jännitteinen. He olivat yhdessä päätyneet johtopäätökseen, että jos poliisi ei tule vierailulle lauantaihin mennessä he ovat epäilyksistä vapaita. Mutta jos poliisit tulevat heti torstaina, niin he ovat yhden päätutkintalinjan kohteena. Veikon omat tunteet ovat kaksijakoiset. Toisaalta kaikki suunnittelu, jännitys ja tekeminen ovat saaneet hänen elämänhalunsa takaisin. Raijan sairastumisen ja kuoleman jälkeen edes kalastaminen ei ollut yhtä rentouttavaa, eikä hän ollut tehnyt yhtään kävelyretkeä Paratiisinmäen poluilla. Yksin elämiseen oli vaikea tottua vuosikymmenten yhdessäelon jälkeen.  Mitä seuraavaksi, paluu köllöttelemään omaan mökkiinkö?  Pohdiskellessaan Veikko huomaa, että eilen syötyjen noutopizzojen laatikot ja tyhjät olutpullot ovat vielä suunnittelupöydällä. Hän taittaa laatikot kasaan ja työntää roskikseen ja laittaa pullot varovasti kilistelemättä roskiksen viereen. Samalla hän huomaa Riinan kuvan henkilögalleriassa ja jää tuijottamaan sitä.

Kartanon ovikello soi. Mia menee avaamaan oven. Katja Nykänen seisoo etummaisena kartanon portailla. Harri Kallio seisoo hänen takanaan vanhemman miehen kanssa.  Taas niin särmän näköisenä Nykänen johtaa tilannetta. ”Hei Mia. Saisimmeko tulla sisään? Meillä olisi teille uutisia.”Mia katsoo Nykästä silmiin ja huomaa hänen viestittävän, ettei olisi hyvä paljastaa muille tulevaa tapaamista.
”Tottakai, käykää peremmälle. Olemme juuri aamupalalla.”
”Mukanamme on tällä kertaa myös esimiehemme Komisario Jarkko Jokinen”, kertoo Nykänen samalla kun he astuvat sisälle aulaan.

Jokinen

Sisään astuessaan poliisit näkevät pyörätuolissa istuvan Turon, joka selailee pädiä aamupalaa syödessään. Turon katse siirtyy poliiseihin ja hän tervehtii nyökkäyksellä. Mia astelee Turon luokse ja pyyhkii servietillä muruset pois Turon parrasta. Hän yrittää liikuttaa pyörätuolia, mutta Turo kieltää äkäisesti. ”Osaan itsekin,” ja pyöräyttää pyörätuolin pois ruokapöydän alta. Turon äkäisyys on näyteltyä, mutta johtuu myös pienestä kömmähdyksestä. Veikon kahvikuppi ja lautanen olivat jääneet pöydälle.

”Huomenta, onko jotain uutta tapahtunut?”
Nykänen pitää edelleen tilannetta hallussaan, ”Kyllä. Tässä on esimiehemme Komisario Jarkko Jokinen. Voisimmeko istuutua hetkeksi keskustelemaan.” Komisario Jokinen astelee Turon luokse ja kättelee häntä. Turon kättely on tahallaan löysä, jotta hän ei rikkoisi mielikuvaa sairaasta miehestä. ”Meillä on ehkä uutisia, jotka helpottavat tuskaanne, vaikka eivät menetyksiänne korvaakaan.”

”Käykää toki istumaan olohuoneeseen. ” Poliisit asettuvat istumaan olohuoneeseen. Kallio ja Jokinen istuutuvat nojatuoleihin. Nykänen ei halua istua sohvalle vaan jää seisomaan Jokisen tuolin taakse. Turo rullaa pyörätuolinsa olohuoneeseen Jokisen eteen. Mia jää seisomaan hänen taakseen. Kallio vaivautuu, koska hänen läsnäolonsa näyttää jäävän huomioimatta ja myös hän meinaa nousta seisomaan, mutta Jokisen katse saa hänet istuutumaan takaisin.

”Ylikonstaapeli Nykänen näytti minulle keskiviikkona julkaisemanne videon Facebookista. Sen perusteella oletin kohtaavani paljon hyväkuntoisemman Turo Rytkösen.” Ihmettelee Komisario Jokinen.
”Kun olin nuori niin naapurin isäntä kommentoi useinkin isäni vastaväitteisiin ”kyllä se on totta, kun kerta on präntättynä lehteen.” Tuo uskomus ei ollut totta seitsemänkymmentäluvulla, eikä se ole totta tänäänkään.” Turo nousee kommentoinnin jälkeen hetkeksi ylös steppailemaan, mutta istahtaa sen jälkeen hengästyneenä takaisin pyörätuoliin.
”Silloin elämä olikin paljon yksinkertaisempaa. Oli paljon vähemmän versioita totuudesta kuin näinä päivinä. ” Vastaa Jokinen ja jatkaa suoraan asiaan. ”Huomasin, että selasitte tablettia. Satuitteko lukemaan, että Korsossa räjähti autopommi toissayönä?”
”Katsoin keskiviikon verkkoseminaarin palautteita, mutta kyllä huomasin jo eilen otsikon Hesarin sivuilta. Pommi oli surmannut yhden henkilön, jos uutinen piti paikkaansa.”
”Kyllä, näin tapahtui. Kuollut henkilö on teille tuttu Timoteus Bergson. ” Komisario Jokinen selvästi seuraa, minkälaisen reaktion uutinen aiheuttaa. Turo ja Mia ovat keskustelleet poliisien kohtaamisesta paljon. Valittu taktiikka tukee Turon seminaareissa saarnaamaa linjaa. He suhtautuvat viestiin rauhallisesti siten, että se ei aiheuta isoa riemua eikä surua. Vain pienen yllätyksen.
”Bergsonin maineen tietäen, kuolema räjähtäen tuntuu luonnolliselta. En voi väittää, että olisin tapahtuneesta jotenkin surullinen tai pahoillani.” Mia laittaa kädet Turon olkapäälle samaan aikaan, kun Turo vastaa poliiseille. Hän huokaisee ja näyttää helpottuneelta .”Vihdoinkin.”

”Haluaisimme palata hetkeksi siihen yöhön, kun teitä ammuttiin. Olette sanonut koko ajan, että ette muista tapahtuneesta mitään muuta kuin sen, että kuulitte meteliä talolla ja menitte katsomaan, mitä siellä tapahtuu.” Kysyy Jokinen suoraan Turon silmiin katsoen.

Turo miettii hetken ennen vastaustaan. ”Tiedätte kyllä, mitä olen muistamisestani teille kertonut ja sen, että en ole kertonut tapahtunutta noin. Teillä on varmasti joku syy, miksi haluatte minua hämätä?” Vastaa Turo Jokista takaisin silmiin katsoen.

Jokinen hymähtää. ”Pahoittelut. Olemme melko varmoja, että täällä käyneet ryöstäjät olivat Bergson ja hänen apurinsa Saska. Ja alustavien tutkimuksien mukaan heidät surmasi sama henkilö. Toki heillä on muitakin yhteyksiä, mutta tämäkin yhteys on tutkittava.”

Mia ei malta olla kommentoimatta Turon takaa: ”Jos te kerta tiesitte, ketkä ampuivat Turoa, miksi ette ole heitä pidättäneet? Onko Bergson vieläkin teidän erityissuojelussanne? Onko suvun mahti niin suuri, että poliisi on ihan polvillaan, vaikka Bergson kylvää kuolemaa?” Turo laittaa kätensä olkapäällään olevan Mian käden päälle rauhoittaakseen Miaa, vaikka kyseinen reaktio onkin heidän taktiikkansa mukainen.

Nykänen puuttuu keskusteluun. ”Saimme todisteita Bergsonin osallisuudesta vasta kun tutkimme hänen kotiaan tarkemmin murhan jälkeen. Olimme jo haastatelleet Bergsonia Saskan kuolemansyyntutkinnan yhteydessä, mutta todisteita osallistumisesta ei löytynyt.”

”Eli olin oikeassa. Vaikka tiesitte Bergsonin olevan syyllinen, niin ette tehneet mitään. Säälittävää.” Mia ottaa kädet pois Turon olkapäiltä ja kävelee keittiöön. Hän avaa konjakkipullon ja kaataa itselleen lasillisen.

”Pahoittelut. Ampumiseni ja toipumiseni ovat olleet Mialle rankkaa aikaa. Hän otti todella rankasti omaksi syykseen sen, että lähetti minut etukäteen kotiin lentokoneella. Aivan kuin tapahtunut olisi mitenkään hänen syytään. Mia on ottanut huolehtiakseen ihan kaikesta. Verkkoseminaarien järjestäminen oli hänen ideansa, johon suostuin usean suostuttelukerran jälkeen. Niiden järjestäminen on vielä lisännyt hänen taakkaansa. En ole ihan helpoin potilas.”

Jokinen väittää ymmärtävänsä Miaa. ”Mia on kyllä osittain oikeassa. Jos Timoteus Bergson olisi normaali pulliainen, olisimme pitäneet häntä pidätettynä ja kuulustelleet vapaammin. Mutta vastapuolella on maan parhaat lakimiehet ja silloin tutkinta menee vaikeaksi. Ne taktiikat, joita voimme käyttää normaalisti kuulusteluissa ovat tehottomia näissä tapauksissa.”

Koska Turo oli arvannut poliisien tulevan tänään, hän oli pyytänyt Miaa laittamaan vesiliukoista ripsiväriä silmiinsä. Keittiössä konjakkia hakiessa, Mia sipaisi silmiinsä leikattua sipulia, joka sai hänen silmänsä kyyneliin. Kun Mia tulee takaisin olohuoneeseen, hänen poskelleen on valunut mustaa meikkiä. ”Ette varmaankaan tarvitse minua”, hän toteaa ja poistuu yläkertaan omaan huoneeseensa.

Veikko seuraa kuulokkeet päässä turvahuoneen monitoreista tapahtumia olohuoneessa. Hän ottaa jääkaapista oluen samalla kun seuraa jännitysnäytelmää. Hän on tyytyväinen Mian esitykseen ja odottaa jännityksellä tilanteen etenemistä.

Poliisit seuraavat Mian poistumista hiljaisina. He luulivat, että Rytkösenniemessä oltaisiin helpottuneita. Turon ja Mian reaktiot kuitenkin osoittivat, että heidän taktiikkansa oli väärä. He saivat annettua kuvan, että viranomaiset ovat voimattomia vaikutusvaltaisten ihmisten rikosten kanssa.

Huoneeseen tulee hiljainen hetki. Nykänen ja Kallio katsovat Komisario Jokista odottaen merkkiä, miten edetään. ”Bergsonia kaipaamaan jäävien lista ei ole kovin pitkä toisin kuin lista hänen vihamiehistään. Bergson oli tunnettu siitä, että hän petti ja puukotti selkään aina kuin mahdollista. Donald Trump oli hänen idolinsa ja heidän arvomaailmansa olivat yhtenäiset. Todennäköisesti räjäytyksessä oli kyse kiistasta huumekaupassa, jota Bergson pyöritti. Päätutkintalinjamme keskittyy siihen.”

Nykänen katsoo kummastuneena esimiestään. Hän ei ymmärrä, miksi Jokinen paljastaa tutkintalinjoja, kun tutkinta on vasta alussa.

”Me emme häiritse teitä enää kauempaa. Pahoittelut häiriöstä ja hämmennyksestä, jonka aiheutimme. Halusin henkilökohtaisesti tulla kertomaan, että Timoteus Bergson ei aiheuta enää harmia teille tai kenellekään.”

”Oikeasti halusitte nähdä, kuinka reagoimme viestiinne. Toivottavasti piditte näkemästänne. Jos olette yhtään kuunnellut seminaarejamme, tiedätte, että olen antanut anteeksi minua ampuneille henkilöille. Olipa se sitten Bergson tai joku muu. Olen päättänyt toipua ja jatkaa elämääni. Kauna ja murehtiminen on tämän ainoan elämämme tuhlaamista, enkä halua sitä enää. ”

”Olette mielenkiintoinen persoona Turo Rytkönen. Ehkäpä maailma olisi parempi, jos useammat meistä olisivat kaltaisianne. Kiitos ajastanne, palaamme asiaan, jos tarvetta.”

Poliisit kävelevät ulko-ovelle, Jokinen viimeisenä. Ovella hän kääntyy vielä mainitsemaan: ”Ai niin, Bergsonin luota löytyi muutamia täältä varastettuja esineitä. Voisiko Mia käydä poliisilaitoksella todentamassa, että ne todella ovat täältä. Ne ovat vielä todistusaineistoa, joten emme voi niitä vielä palauttaa. Siis jos ne ovat teidän.”

Turon aivot raksuttavat täysillä. On ihan selvää, että poliisit epäilevät jotain, mitä he eivät kerro. ”On ehkä parempi, että tulemme Mian kanssa yhdessä. Mia ei ehkä tunnista kaikkia talon esineitä?”

”Sopisiko, että tulette Pasilaan maanantaina kello kaksitoista? Selviätte käynnistä todennäköisesti alle puolessa tunnissa.”

”Sopii mainiosti. Ilmestymme laitokselle maanantaina puolelta päivin.”

Veikko seuraa monitoreista poliisien poistumista. Poliisit jäävät pihalle keskustelemaan ja katselemaan pihapiiriä. Valitettavasti pihalle ei ole asetettuna mikrofoneja, joten Veikko ei voi kuunnella heidän keskusteluaan. Nykänen yrittää selvästikin etsiä pihalta kengänjälkiä ja löytääkin Veikon kengän painaumat nurmikon reunasta. Viisi minuuttia sen jälkeen, kun poliisit ovat poistuneet paikalta, tulee Veikko ulos turvahuoneesta. ”Rauha maassa, pollarit poissa.”
Mia astuu rappuset alas. Hän on pessyt levinneet meikit kasvoiltaan. Veikon ranteessa oleva älykello alkaa värisemään hälytyksen merkiksi. Joku on tulossa Veikon talolle. Veikko palaa turvahuoneeseen katsomaan monitoria. Poliisit ovat kääntyneet Rytkösenniementieltä hänen kodilleen. ”Ovat menossa minun luokseni. Mitäs tehdään. Annetaanko tutkia paikkoja vapaasti, vai reippailenko kotiin?”
”Hmm. Kuorma-auto on tallissa, joten siitä ei ole vaaraa. Sinun oma autosi on pihalla, joten varmaankin ihmettelevät missä olet. Älä mene. Katsotaan kamerasta heidän liikkeitään. Jos ne vaikka paljastaisivat jotain siitä, mitä he tietävät. Se, että tänne tuli itse komisario, merkitsee sitä, että poliisit epäilevät jotain. Heillä on vähintäänkin joku tutkintalinja, jota käyvät läpi. Se voisi olla vaikka Jokisen aavistus jostain. Hän on vanha kettu, joka voi pyöritellä päässään, vaikka minkälaisia teorioita. He eivät pyytäneet Miaa sattumalta käymään laitoksella. En tiedä, onko hyvä idea, että tulen mukaan, mutta toivottavasti selitys oli uskottava.”

He kaikki siirtyvät turvahuoneeseen seuraamaan monitoreista poliisien vierailua Veikon luona. Harri Kallio kävelee Veikon ovelle ja soittaa ovikelloa. Odottaessaan avausta, yrittää hän kurkistella ikkunoista. Katja Nykänen katselee Veikon auton ikkunasta sisälle. Jokinen taas ihailee maisemaa ja paikkaa. Ilmeistä päätellen hän kehuu muille Veikon talon sijaintia. Poliisit huomaavat valvontakamerat. Jokinen vilkuttaa kameralle ja näyttää muille, että lähdetään.

”Olipa mielenkiintoista. Miten ja miksi poliisit osasivat mennä luoksesi? Oli hyvä, että et ollut kotona, joten vältyit vastaamasta kysymyksiin. Mutta todennäköisesti ne tullaan sinulle vielä esittämään. Olemme näköjään epäiltyjen listalla. Mutta kuinka korkealla?”

Mia nostaa käden suulleen pohdiskellessaan. ”He varmaankin huomasivat ylimääräisen kahvikupin pöydällä ja osasivat päätellä siitä Veikon väistäneen poliisien kohtaamisen.”

”Joka tapauksessa poliiseilla ei voi olla kuin vainu. Mitään todisteita emme ole jättäneet. Yhtään kännykkää ei ole ollut mukana eikä yhtään vaarallista viestiä lähetetty. Fredrik on hoitanut viestityksen Saksasta sovitusti. ”

”Kuten arvelimmekin, niin yksi riskeistä on se, että Saksasta lähetetyt viestit voidaan yhdistää meihin. Jos näin on, niin meille varmasti esitetään kysymyksiä siihen liittyen.”

 ”No meillä on viikonloppu aikaa miettiä, kuinka menetellään maanantaina asemalla. Lisäksi meidän tulee varautua siihen, että poliisit ottavat Veikon kuulusteluun.”

Muutama tunti poliisien vierailun jälkeen Veikko istuu rantasaunan pesuhuoneen penkillä seuraten Turon saunan sytytystä. Turo sai idean lämmittää lauantain sauna jo perjantaina, kun ei ole muutakaan tekemistä ja illasta on tulossa viileämpi. ”Sain äsken ajatuksen”, keskeyttää Mia miehet innostuneena astuessaan sisälle. ”Mitä jos Nadja tekisi vielä yhden iskun? Iskisi kolmanteen huumekauppiaaseen, sellaiseen, joka ei liity mitenkään meihin.  Saisimme näin harhautettua poliisit pois meidän kannaltamme väärältä tutkintalinjalta.” Turo katsoo Miaa ällistyneenä. ”Pelottavaa, että sinulta tuli tuollainen idea.”

”Älä nyt. Bergson pyöritti huumekauppaa TOR-verkossa ja yritti antaa mielikuvan, että HÄN on Suomalaisen kamakaupan kapteeni TOR-verkossa. On ihan luonnollista, että kilpailijat tai oikea kapteeni haluaa poistaa Bergsonin pois. Yksi isku johonkin ilkeään huumekauppiaaseen poistaa kaikki epäilykset meistä. ”

”Leikitelläänpä hetki ajatuksella, että tehtäisiin noin. Mistä löytäisimme kohteen? Olen varma, että Fredrik hyppää tässä kohdassa pois. Hänen tyttärensä kuolema on kostettu ja se riittää Fredrikille.
Enkä ole ihan varma siitäkään, mitä mieltä Veikko on ideastasi. ”

”Veikkohan jo soluttautui Korson pubin vakioasiakkaaksi. Olen varma, että hän saa helposti selville jonkun kusipäähuumekauppiaan nimen ja liikkeet. Veikon pitää joka tapauksessa käydä muutama kerta oluella, jotta hänen katoamisensa piireistä ei aiheuta epäilyksiä.” Veikko pyörittelee päätään Mian hurjalle ajatukselle. ”Luin yöllä Waltaria ja aloin pelkäämään juuri tätä. Teiltä tulee idea peitellä murhia uusilla murhilla. EI, tähän en lähde mukaan, EN.”

Turo katsoo vielä kerran kiukaan tulipesään varmistaakseen syttymisen ja kääntyy sitten Veikon puoleen pohdiskellen. ”Hmm, joo. Älä Veikko vielä heitä kirvestä kaivoon.  Jalostetaan tuota Mian ideaa hetki, kyllä.  Luota Veikko minuun ja käy vaihtamassa Korsolaisen asu päällesi. Tule sen jälkeen turvahuoneeseen, niin selitän idean, joka varmasti mahtuu oikeuskäsitykseesi.”