17 Kolmas isku

Lauantaina hieman vaille seitsemän Mia nousee Nadjaksi naamioituneena liukuportaita Dixin rautatieaseman toiseen kerrokseen. Veikko oli saanut ongittua perjantai-iltana Korsolaisilta tietoonsa huumeiden välittäjän nimen ja jopa EncroChat-tunnuksen. Rasseksi kutsuttu tyyppi oli juorujen mukaan käynyt pientä taistoa Bergsonin kanssa asiakkaista ja toimittajista. Korson pubin tietäjien mukaan Rasse käytti tunnusta, joka kuvaa hänen asemaansa markkinoilla: King_Rasse1.

Fredrik oli urkkinut varmistuksen saksalaisilta tuttaviltaan, että Europol on saanut hakkeroitua EncroChatin salaukset ja kerää tällä hetkellä todistusaineistoa. Tarkoituksena on saada ymmärrys rikollisliigojen toiminnasta, ja sen jälkeen tehdä joukkopidätykset ympäri Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa. EncroChatilla on yli 60 000 käyttäjää, jotka maksavat sen käytöstä yli tuhannen euron vuosittaista lisenssimaksua. Lisäksi sovelluksen käyttämistä varten on ostettu tuhannen euron arvoinen Android-kännykkä, josta on riisuttu kaikki käyttäjän tiedot paljastavat ominaisuudet pois. Tulossa on siis iso operaatio, jonka seurauksena alamaailmaan tulee isoja mullistuksia. Fredrik toppuutteli Turoa innostumasta liikaa. Aina tulee löytymään uusia konnia vanhojen paikalle. Ja isoimmat tekijät, pääjohtajat ovat sellaisen suojamuurin takana, että heihin ei päästä käsiksi. Lisäksi vaihdot jengeissä aiheuttavat aina taisteluja, joissa sivullisetkin saattavat kärsiä.

Myöhään perjantai-iltana Turo, Mia ja Veikko suunnittelivat seuraavaa iskua. Mian idea kolmannen rikollisen tappamisesta oli jalostunut poliisien harhautukseksi. Koko suunnitelma perustuu tuohon Fredrikin kertomaan tietoon, että poliisit voivat seurata rikollisten viestinvaihtoa. Poliiseilla on kohtuullisen varma tieto siitä, että salaperäinen Nadja tappoi Bergsonin ja Saskan. Poliisit osannevat siis arvata, että Bergsonin kanssa käyttäjätunnuksella Lady Nadja viestitellyt henkilö on tuo sama nainen.  Joten jos Lady Nadja sopii tapaamisen EncroChatilla, niin poliisit ovat todennäköisesti haaveineen paikalla nappaamassa tappajaa.                                           

Lauantaina aamulla seitsemältä Veikko avasi Turolle autotallinsa oven ja he laskivat prätkän alas pakettiauton kyydistä. Turo puki päällensä mustan ajopuvun ja lähti erittäin rauhallisesti, mahdollisimman äänettömästi, ajamaan KTM- crossipyörää hiekkateitä kohti Myllykylää, Vantaan Vauhtikeskukseen.   Vauhtikeskuksen Motocross-rata Lentoaseman takana on paikka jonne KTM kuuluu luonnollisesti.  Vältelläkseen mahdollisia turvakameroita, kääntyi hän metsätielle juuri ennen Vauhtikeskusta ja ajoi metsään näkymättömiin kasaamaan EncroChat kännykkäänsä. Viesti huumekauppiaalle King_Rasse1:lle meni suoraan asiaan: ”Bergson on nyt siivottu pois sähläämästä. Markkinajako käynnissä, neuvottelu. Dixi, Maltainen Metso, tänään seiskalta. Nadja.”
Samaan aikaan Mia viestitteli Katja Nykäselle Whatsupilla varmistaakseen illan tapaamisen Annankadulla ravintola Briccossa.

Kävellessään Dixin asemalla Mia huomaa, että laiturialueella seisoskelee rikoskonstaapeli Harri Kallio. Vaikka Mia hätkähtää, jatkaa hän seksikästä kävelyään. Seuraavaksi hän huomaa laitureiden viisi ja kuusi välissä olevalla penkillä Katja Nykäsen, joka istuu ja selaa kännykkäänsä. Mian läpi kulkee kylmät väreet. Hän kääntyy vasemmalle ja pysähtyy monitorien luokse tarkkailemaan junien aikatauluja. Hänen sykkeensä nousee, mutta Mia pakottaa itsensä rauhalliseksi. Hetken rahoitettuaan itseään hän kääntyy ympäri ja jatkaa viettelevää kävelyä kohti ruokaravintoloita. Mia kerää miesten ihastelevia ja naisten paheksuvia katseita kävellessään seksikkäästi, viekoitteleva hymy kasvoillaan. Subwayn jälkeen hän kääntyy oikealle naistenhuoneeseen. Naistenhuoneen WC-kopissa Mia ottaa mustasta nahkaisesta käsilaukustaan siististi taitellun harmaan pitkän takin ja lierihatun. Toukokuun lopun sunnuntai on sateinen ja viileä, joten kukaan ei kiinnitä huomiota pitkässä kevättakissa kulkevaan naiseen. Mia poistuu naistenhuoneesta huomaten, että käytävällä Harri Kallio juoksee käytävää pitkin ympärilleen vilkuillen. Mia livahtaa käytävän toisella puolella sijaitsevaan portaikkoon ja laskeutuu portaat alas katutasolle.

Murha Korsossa

Mia tulee ulos Ratatielle, Dixin katoksen alle, jossa häntä odottaa Turon parkkeeraama pakettiauto sivuovi raollaan. Hän hyppää kuormatilaan ja hymyilee peilistä vilkaisevalle Turolle, joka on pukeutuneena kuljettajan sinikeltaiseen pukuun ja lippikseen. Turo pitää katseensa suunnattuna alaspäin mahdollisten kameroiden varalta ja lähtee ajamaan rauhallisesti kohti Ala-Tikkurilaa. Turo katsoo väliseinän ikkunan läpi kuormatilaan, josta Mia näyttää käsimerkeillä, että kaikki hyvin ja jatketaan suunnitelman mukaan.

Veikko istuu Turon Volvossa, joka on pysäköitynä Annankadulle, Ravintola Briccon lähelle. Mia on sopinut näkevänsä Katja Nykäsen kanssa kahdeksalta ja Veikon tarkoituksena on viestiä Mian kännykällä Katjan kanssa. Mialla ja Turolla ei ole minkäänlaista puhelinta mukanaan, jottei heidän liikkeistään jää mitään jälkiä. Pakettiauton aurinkolippakin on viritetty siten, että mikään liikennekamera ei tunnista kuljettajaa. Tämän järjestelyn takia, jokainen heistä joutuu vain olettamaan, että asiat etenevät suunnitelman mukaan. Ei ole mitään mahdollisuutta viestiä viivästyksistä tai poikkeamista.

Veikko katsoo kelloaan, joka näyttää kahta minuuttia vaille kahdeksaa. Koska Nykänen ei ole mennyt ravintolaan, Veikko odottaa tasaan saakka ja lähettää sitten Katja Nykäselle whatsup-viestin:  ”Jänistitkö?” Hän laittaa viestin perään naispoliisi-hymiön.

Mia poistaa tatuointeja ja meikkejä tavaratilassa samalla kun Turo ajaa pakettiautoa kohti keskustaa. Turo nappaa käteensä radiopuhelimen ja kysyy: ”tulit nopeasti, miten meni?” Mia nappaa tuolilta oman radiopuhelimensa: ”huonosti tai sitten paremmin kuin osattiin odottaakaan. Se oli väijytys. Poliisit olivat siellä odottamassa Nadjaa. Pääsin juuri ja juuri vilahtamaan ulos.”
”Näkivätkö poliisit sinut?”
”Onneksi näkivät, muutenhan koko keikka olisi ollut turha. Katja oli siellä myös, joten hän ei ole odottamassa minua Briccossa.”
”Mahtavaa. Peseydy nyt. Katja kiirehtii varmasti keskustaan, Veikolta viestin saatuaan.”

Keskustassa Mian kännykkään saapuu. ”Tsori. Tuli Töitä. Pian siellä. En jänistänyt. ” Katjakin on lisännyt viestiinsä muutamia hymiöitä, käsiään levittelevän sekä juoksevan naisen.

Kun Turo kääntyy Annankadulle, huomaa hän Katja Nykäsen ajavan heidän perässään. Katja on tullut reipasta ylinopeutta Dixistä, koska on jo täällä. ”Nykänen on joko todella ihastunut sinuun tai sitten hän epäilee jotain. Hän on kaahannut meidät kiinni ja haluaisi ohittaa.”

Turo ajaa Veikon ohi ja kääntyy Kalevankadulle ja pysäyttää auton keskelle katua. Mia hyppää pois sivuovesta ja kävelee Veikon luo, joka antaa Volvon sivuikkuinasta hänelle kännykän.
”Nykänen löysi heti parkkipaikan ja meni jo sisään ravintolaan.”
”Okei, kiitos, menen.” Vastaa Mia lyhyesti ja kääntyy kohti Briccoa.  Ravintolan sisällä hän huomaa Nykäsen etsivän katseellaan Miaa. ”Taidat olla salapoliisi, kun pääsit livahtamaan sisään huomaamattani.”
”Hei, aah joo, tulin vauhdilla, kun olin myöhässä.” Nykänen on hieman vaivaantunut, koska hän ei tiedä, miten tervehtiä, mutta Mia ottaa tilanteen haltuun nopeasti halaamalla Nykästä.

Mia palaa Rytkösenniemeen aamuyöllä taksilla. Veikko ja Turo pelaavat tammea ruokasalin pöydällä. Heillä molemmillaan on edessään viskilasit ja oluet. Tosin ensimmäiset juomat, koska Turo ei halua tehdä virheitä tai ylilyöntejä humalassa. Peli keskeytyy ja molemmat siirtävät katseensa eteiseen, josta Mia astuu sisään kukkaisessa minihameessa ja olkapäät paljastavassa paidassaan.

”Hei, terveisiä Katjalta!”  Hymy Mian kasvoilla kertoo, että tapaaminen oli ollut onnistunut.

Veikko ja Turo katsovat Miaa kysyvästi, joka tahallaan pitää hetken miehiä jännityksessä.
”Saisinko minäkin tilkkasen Bourbonia, tai kaada vaan reippaasti.” Mia kävelee olohuoneeseen ja istuu nojatuoliin odottamaan juomaansa. Hän potkaisee korkokengät jalasta ja ristii pitkät säärensä. Miehet tulevat perässä ja jäävät seisomaan Mian eteen. Mia nappaa viskin Turon kädestä. ”Istukaahan alas, niin kerron kaiken.”

”Oli ihan selvää, että Nykänen ei ollut suostunut treffeihin mieltymyksestä minuun, vaan edistääkseen tutkimusta. Kun pääsimme pöytään istumaan, alkoi hän aika nopeasti kuulustelemaan minua, siis silleen hienovaraisesti. Mut oli mielettömän hyvä idea kutsua tyttökaverit paikalle. Nykänen joutui luopumaan poliisin roolista, kun ympärillä oli joukko nauravia naisia, jotka flirttailivat hänelle.”
”Selvisikö mitään?”                                              
”Kyllä. Katja on aikamoinen bilettäjä, kun häneltä saa riisuttua poliisin naamion pois. Mentiin hänen luokseen koko porukalla ja…jääköön loppu meidän tyttöjen salaisuudeksi.”
”Niin mutta selvisikö mitään poliisin tutkintalinjoista?” Utelee Turon hiukan ärsyyntyneenä siitä, että Mia selvästikin kiusaa heitä tiedonmurusten tiputtelulla.
”Eipä oikeastaan muuta kuin, että selvästikin olemme olleet epäiltyinä. Se, että olemmeko sitä edelleen, selviää huomenna ja maanantaina.”
”Kuinka niin?”
”Jätin puhelimeni Katjan kämpille, sohvan tyynyjen väliin. Siinä puhelimessa on pin-koodina 1234, joten Katja saa sen varmaankin auki. Ja puhelimessa on ainoastaan kuvia ja viestejä, jotka hänen tuleekin nähdä. Käyn kyselemässä puhelintani huomenna.”
”Aika rohkea teko tuo, toivottavasti Nykänen ei tajua vedätystä.” Kommentoi Veikko.
”Olisin aika varma, että yön keskustelut ja hmm.. tai siis, pitävät huolen siitä, että jos Katja epäilee vedätystä, niin romanttista sellaista.”
”Kello on yli viisi ja aurinkokin nousee jo. Minä kömmin nyt kotiin nukkumaan. Hienoa työtä Mia, olet uskomaton nainen.” Veikko nousee tuolistaan ja antaa Mialle pusun päälaelle matkalla ulos, tällä kertaa pääoven kautta. 

Sunnuntaina päivällä Mia soittaa Turon puhelimella omaan numeroonsa. Puhelin hälyttää pitkään, eikä ensimmäiseen soittoon vastaa kukaan. Mutta kun Mia kokeilee toisen kerran, niin puheluun vastataan.
”Nykänen”.
”Hei, Mia tässä. Heräsin äsken, enkä löytänyt puhelintani mistään, niin ajattelin soittaa siihen. Se siis taisi jäädä sinun luoksesi?”
”Huomenta Mia. Heräsin itsekin vasta äsken ja kuulin vaimeaa puhelimen pirinää sohvan sisältä. Puhelimesi löytyi tyynyjen välistä.” Nykäsen asiallisuus on palanut aamun aikana, joten Mia yrittää pehmentää sitä.
”Oli hauska ilta eilen, ehkä yksi hauskimmista ikinä. ”
”Totta, niin oli. Sinulla on viehättäviä kavereita.”
”Olen lähdössä kohta Töölöön omalle asunnolleni. Olisiko ihan kamalaa, jos pyytäisin sinua tuomaan puhelimeni sinne illalla, vai onko sinulla muuta? Voitaisiin tehdä jotain kivaa.”
”Eiköhän se onnistu,” vastaa Katja. ”Mitä kivaa ajattelit?”
”Tule kahdeksalta niin näet.”

Vain yksi elämä

Kaksikymmentä minuuttia yli kahdeksalta Mian ovisummeri kertoo, että Katja on alaovella. Mia päästää Katjan sisälle nappia painamalla ja käy avaamassa oven valmiiksi.
Katja on pukeutunut rennon kesäisesti farkkuihin ja neuleeseen. Hän sulkee oven perässään ja riisuu tossunsa eteiseen. Sisällä Miaa ei näy missään. Asunnon verhot on kiinni ja sisällä soi hiljaa Aretha Franklin. Katja astelee hiljaa sisälle, kun Mia saapuu häntä vastaan makuuhuoneesta kääriytyneenä vain siniseen pyyhkeeseen.
”Pahoittelut, että olen myöhässä. En tiennyt miten pukeutua.”
”Ymmärrän, minulla oli toi sama”, sanoo Mia tiputtaen pyyhkeen päältään. ”Joko nyt arvaat, mitä kivaa halusin tehdä tänään?”

Katja katsoo alastonta Miaa hiukan hämmentyneenä. Mia hämmentyy myös ja alkaa nostamaan pyyhettä lattialta, mutta Katja pysäyttää hänet. ”Älä, minä vain hiukan yllätyin.”
Samalla Katja siirtyy lähemmäksi Miaa ja koskettaa hänen märkiä hiuksiaan…..