4. Kotiin ja Saunalle – Turon historia

Ilta on jo hämärtynyt yöksi, kun taksi ajaa hiljaa pitkää pihatietä Turon talolle, Tuusulanjärven rannalle, Rytkösenniemeen. Pihalle on aseteltu parisenkymmentä valotolppaa, jotka valaisevat isoa pihaa tyylikkäästi. Keskellä pihaa olevaa lehtikuusen oksat kimaltelevat spotin valossa. Taksi ajaa puun ympäri ja pysähtyy jättämään Turon pois. Turo maksaa 87 euroa taksimatkasta luottokortillaan ja kiittää kuitin saadessaan. Turo nousee ulos taksista ja jää seisomaan pihalle katsomaan kotiaan.

Valkoinen puinen talo on enemmänkin kartano kuin omakotitalo. Ovelle vievien rappusten vieressä on paksut pyöreät pylväät, jotka kannattelevat yläpuolella olevaa toisen kerroksen parveketta. Turo kuvittelee Marian valkoisessa kesämekossaan vilkuttavan hänelle poikavauva kainalossaan. Mutta pian hän havahtuu todellisuuteen ja siihen, että talo on pimeä ja tyhjä. Turo pyyhkii kyyneleen poskeltaan ja kääntyy ympäri kohden järveä ja saunamökkiä.

Järvellä lipuu hiljalleen tuttu vene. Naapurin Veikko on menossa soutuveneellään tarkistamaan katiskaa. Turo laskeutuu portaita pitkin jykevälle laiturille tarkistamaan, että hänen Pelican Bass Rider kalastusveneensä on kunnolla kiinni laiturissa. Laiturilla hän viheltää ja heiluttaa kättään Veikolle, jolla on juuri katiskan nosto kesken. Veikko tyhjentää katiskasta kalat ämpäriin, sulkee luukun ja laskee katiskan takaisin järveen. Rauhallisesti hän istuutuu alas ja lähtee soutamaan kohti laituria.

Veikko on 69 vuotias eläkeläinen, jolla on iso harmaa parta. Hänellä on päässään mustan harmaa kalastushattu, jonka hän oli saanut tuliaisena Saksasta Turon vaimolta, Marialta. Veikko ja hänen vaimonsa Raija olivat läheisiä Turon vaimolle Marialle. Varsinkin silloin kun Turo vietti aikaa maailmalla, he auttoivat Mariaa lapsenhoidossa ja olivat ystäviä yksinäiselle ulkomaalaiselle.

Vastavuoroisesti Maria oli Veikon tukena, kun Veikon vaimo Raija sai aivoverenvuodon ja joutui sairaalaan. Raijan joutuminen sairaalaan oli kova isku Veikolle. Ovathan he olleet eläneet yhdessä onnellisesti 45 vuotta. Veikko on käynyt katsomassa vaimoaan hoitokodissa viikoittain sairastumisesta lähtien. Raija ei todennäköisesti koskaan toivu siten, että voisi palata takaisin kotiin asumaan.

Veikko ja Raija tapasivat toisensa läntisessä Berliinissä 70 -luvun lopulla. Raija oli töissä lähetystössä ja Veikko bändinsä kanssa kiertueella. Enemmänkin kiertue oli nuorten miesten tekosyy lähteä tutustumaan Eurooppaan, kuin yritys valloittaa maailma. Veikko tapasi Raijan jo heti kiertueen ensimmäisenä iltana. Veikon bändi Ulvovat Sudet vietti viikon Berliinissä ja Raija oli heidän kanssaan joka ilta. Ensi tapaamisen jälkeen he kirjoittivat toisilleen ahkerasti. Koska Raija oli töissä lähetystössä, pystyi hän myös soittamaan aina kun hän jäi yksin lähetystöön ylitöihin. Vuoden etäsuhteen jälkeen Raija muutti takaisin Suomeen ja siitä alkoi heidän loppuelämän kestävä yhteiselo.

Turo istuskelee laiturin päässä, kun Veikon lähestyessä. ”No olikos siellä katiskassa mitään syötävän arvoista?”

”No olipa hyvinkin. Toistakymmentä ahventa”, vastaa Veikko kallistaen ämpäriä Turon suuntaan. ”Mitäs sinä kotona teet, eikös sinun pitäisi olla matkalla Jyväskylään, vai olenkos ihan päivistä sekaisin?”

”Jyväskylän keikka peruuntui yhtäkkiä. Toinen esiintyjä sairastui, ja halusivat siirtää koko tilaisuutta eteenpäin. Mia törkkäsi minut lentokoneeseen ja lähti ajamaan yötä myöten Volvoa tänne. Joten älä ihmettele, jos yöllä vilkkuu autonvalot pihalla. Olisin kyllä mielelläni ajellut Mian kanssa, mutta hän vaati saada ajaa itsekseen. Ymmärsin vihjeen ja hyppäsin koneeseen. ”

” On se vaan aikamoinen aarre tuo sinun Miasi. Minulla olisi sauna lämpimänä, lähdetkö kaveriksi?”

”Kiitos vaan kutsusta, mutta taidan jäädä tänne odottamaan Miaa. Haluan varmistaa, että hän pääsee perille. Hieman jännittää aina nuo yötä myöten ajamiset. Mutta jos huomenna paistat noita ahvenia, niin tulisin kyllä mielelläni seuraksi niitä maistelemaan. Minulla olisi hyvä Riesling kellarissa kyytipojaksi.”

”No mutta se on sitten sovittu. Koeta saada Mia mukaan, hän on niin ihastuttavaa seuraa. Tulkaa kolmen aikaan, niin laitan pöydän koreaksi.”

”No katsotaan, lähteekö Mia äijien seuraksi, kysyn kun saapuu.”

Veikko heilauttaa kättään ja lähtee soutamaan kohti omaa kotiaan niemen toiselle puolelle. Turo katsoo hetken Veikon soutamista ja lähtee kävelemään saunatuvalle. Saunatuvan yhteydessä on makuukammari, jonka järvenpuoleinen seinä on kokonaan lasia. Turo ei sytytä valoja, jotta voisi nauttia paremmin auringon viimeisistä säteistä. Hän istahtaa nojatuoliin, jonka viereisellä pöydällä on vajaa pullo Bourbonia ja lasi. Hän kaataa pienen siivun juomaa lasiin ja istahtaa tuoliin. Hän ei kuitenkaan juo lasista vaan uppoutuu ajatuksiinsa.  

Samoin kuin Veikko, Turokin tapasi vaimonsa Saksassa. Marian isä, Dr. Fredrik Becker oli Turon saksalainen liikekumppani ja Maria töissä isänsä firmassa.  Koska Maria puhui hyvin englantia, toisin kuin isänsä, niin Turo ja Maria keskustelivat paljon. Aluksi vain työasioista, mutta ajan myötä enemmän ja enemmän muustakin. Mariaa toki huolestutti, että vaikka Turo myi työhyvinvoinnin ja -tehokkuuden sovellusta, niin hänen omat elämäntapansa olivat vähemmän terveelliset. Paljon työtä ja sen päälle paljon huvituksia, mutta vain vähäisesti lepoa.

Marian isän kokemuksen ja syhteiden avulle, heidän yrityksensä, Workyouenjoyn toiminta laajeni Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Turon kasvot ja karismansa olivat yrityksen markkinoiden perusta. Nousuhuumassa Turo matkusti jatkuvasti ympäri maailmaa, hosuen joka paikassa. Esiintymiset olivat menestyksiä aina, kun hän malttoi pysyä Marian isän laatimassa käsikirjoituksessa. Privaatimmat, improvisoidut esiintymiset taas menivät usein penkin alle, pääsääntöisesti liiallisten päihteiden käytön takia.

Turon hosumiseen tuli pieni tauko, kun Maria ilmoitti olevansa raskaana. Raskaus ei ollut kummankaan suunnittelema, mutta he molemmat olivat siitä iloisia. Turo päätti, että hän vähentää matkustamista ja osti kartanon Tuusulanjärven rannalta yllätyksenä Marialle. Maria ei ollut alkuun kovinkaan innostunut muutosta Suomeen, mutta piti sitä velvollisuutenaan.

Turo joi viskilasin tyhjäksi yhdellä huikalla ja laittoi silmät kiinni. Auringon viimeisetkin säteet olivat himmenneet ja sininen hetki muuttunut kesäisen yön hämäräksi.

Ennen nukahtamistaan Turo mietti vielä hetken Miaa. Turo palkkasi Mian yhtiöönsä kesätöihin 13 vuotta sitten, kun Mia vielä opiskeli teknillisessä korkeakoulussa. Mia on Turon lapsuudenystävän tytär, jolle Turo luuli tekevänsä palveluksen. Mutta itse asiassa Mian palkkaaminen oli iso palvelus Turolle itselleen. Mia jatkoi myöhemmin opiskelujaan ja valmistui tietotekniikan diplomi-insinööriksi.

Turo käyttäytyi usein ääliömäisesti alaisiaan kohtaan, mutta Miaa hän kohteli aina kunnioittaen. Kun Turo menetti vaimonsa ja poikansa, Mia kävi usein tapaamassa Turoa. Huolehti, että hän muisti välillä syödä, peseytyä ja vaihtaa vaatteita. Turo kärsi masennuksesta ja Mian vierailut auttoivat Turoa nousemaan itsesäälistä takaisin elämään. Kun Turo lopulta toipui ja päätyi aloittamaan Vain yksi Elämä- seminaarit, oli luonnollista, että Mia lähti Turon apulaiseksi.

Mia hoitaa kaikki käytännön järjestelyt. Itseasiassa hän hoitaa ihan kaiken ja enemmänkin. Mian idea oli tuoda esityksiin mukaan käytännön esimerkki, jossa kaksi yksinäistä saatetaan yhteen. Jotta voitaisiin olla varmoja onnistumisesta, Mia tekee aina etukäteen taustatöitä löytääkseen oikeat henkilöt. Tätä voisi ehkä pitää hieman epärehellisenä toimena, mutta tarkoitus on rohkaista ihmisiä, joten pikku huijauksesta ei koidu suurta vahinkoa kenellekään.   

Turo maksaa Mialle tuntuvaa palkkaa, mutta se ei ole Mian ainoa motiivi auttaa Turoa niin paljon. Käytyään tiuhasti tapaamassa Turoa hänen kriisinsä aikana, tutustui Mia syvällisemmin Turoon. Mialla tulivat tunteet mukaan peliin jo silloin, vaikka Turo ei tätä vielä silloin tiennytkään. Eikä hän taida oikein vieläkään tajuta heidän suhteensa läheisyyttä.

Murto ja käännekohta

Timotheus

Turo hätkähtää hereille saunatuvan nojatuolista  pihalla vilkkuviin auton ajovaloihin. Hän nousee paikkojaan venytellen. ”Ai Mia tulikin jo”  hän sanoo itsekseen ja lähtee kävelemään kohti päärakennusta. Turo huomaa, että pihalla oleva auto ei olekaan hänen Volvonsa vaan vanha, punainen ja ruosteinen Toyota Corolla. Sisältä talosta kuuluu huutoa ja kolinaa, aivan kuin tavaroita paiskottaisiin. Turo palaa saunalle hakemaan hiilihangon kättä pidemmäksi ja palaa sitten takaisin pihalle. Hän kurkkii ikkunoista ja huomaa, että sisällä on hänen perheensä tappanut rattijuoppo Timoteus Bergson jonkun luihun kaverin kanssa. Timoteuksella on päällään musta bleiseri, jonka alla on musta polopaita. Rikkaan perheen vesana hän osaa pukeutua sopivasti joka tilanteeseen, esimerkiksi ryöstöön kartanossa. Hänen seurassaan oleva kaveri näyttää pitkään huumeita käyttäneeltä nistiltä, jolla on slaavilainen syntyperä.

Turo astuu rappuset ylös ja avaa oven hiljaa. Nyt hän kuulee roistojen puheenkin. ”Nyt vittu Saska se jääkaapin ovi kiinni! Ei me täältä ruokaa tultu varastamaan. Kerätään nää kamat, niin sulla on varaa juhla-illalliseen Elvis-burgerissa.”

”Onko se varma, että tämä Turo ei tule paikalle? Pitäiskö olla hiukan hys hys?” Vastaa Saskaksi kutsuttu nisti.

”Netissä oli ilmoitus Jyväskylän tapahtumasta, missä päivän aloittaa vitun hyvän elämän konsultti-kusipää Turo. Ja jos kerta nettisivujen mukaan se oli päivällä Pietarsaaressa, niin ei se nyt voi olla täällä. Ja MÄ satun tasan takkaan tietämään, että sen perhe ei ole tulossa kotiin.  Joten kolistele rauhassa vaan ”, vastaa Timoteus räkäisesti samalla naurahtaen.

”Katsotaas mitäs tästä kartanosta löytyy. Otetaan vaan helposti kannettavaa kamaa, mitään telkkareita ei aleta raahaa.”  Samalla Bergson ottaa käteensä vaasin hyllyltä, tutkii sitä hetken ja heittää sen sitten päin telkkaria. Sirpaleet lentävät ympäriinsä ja suuren taulutelevision näyttö hajoaa.

Turo oli päättänyt ottaa rauhallisesti, mutta Timoteuksen ylpeily hänen perheensä murhalla, saa hänet menettämään malttinsa. Hän astuu huoneeseen ja huutaa ”Mitä helvettiä te täällä teette?”
Bergson ottaa aseen esille ja mitään sanomatta laukaisee sen kohti Turoa. Luoti osuu Turoa päähän ja hän kaatuu saman tien lattialle tajuttomana.  Verilammikko kasvaa lattialla hänen päänsä ympärillä..

Saska alkaa huutamaan ”Mitä vittua sä teit? Ammuit äijän tuosta vain.”

”Vittu ton äijän kaikki julkisuus on mun ansiota, MUN. Jos sen muija ei olis ajanut mun auton eteen, niin se olis ihan tavallinen luuseri. Mun ansiosta se kiertää maata saarnaamassa ihmeellisestä vitun elämästä. Mä vaan otan mulle kuuluvan provikan ”, sanoo Timoteus ja ampuu toisen laukauksen. Tällä kertaa Turoa osuu vatsaan.

”Mut sä ammuit sen tosta vaan?”

”No älä nyt takerru siihen, kerää kamat ja lähdetään. Kato onko sillä lompakkoa. ”

”En vittu koske siihen. Mä häivyn nyt täältä. ”

”Bergson osoittaa aseella Saskaa. Jos et halua makaamaan tuon mulkun viereen, niin lopetat panikoimisen ja alat keräät kamaa. Sitä varten tänne tultiin. Nyt vittu tutkit taskut ja jatkat hommia. ”

Bergson ja Saska keräävät urheilukassinsa täyteen kamaa ja juoksevat pihalle. He heittävät kassit autonsa takaluukkuun ja lähtevät ajamaan pois, varmuuden vuoksi ilman valoja. Vanhassa Corollassa ei ole automaattisesti kytkeytyviä valoja, joten se onnistuu helposti. He huomaavat, että vastaan on tulossa auto, joten Timoteus pysäköi Corollan tiensivuun ja rosvot kääntävät selkänojat makuuasentoon ja jotta he piiloutuvat vastaantulevan katseilta.

Vastaantulevaa autoa ajaa Mia, joka on tuomassa Turon autoa Pietarsaaresta. Mia ihmettelee kapean pihatien varrelle pysäköityä, tyhjältä näyttävää Corollaa, mutta on liian väsynyt miettimään sitä sen enempää. Mia pysäköi auton kartanon oven eteen. Hän pohtii hetken, pitäisikö hybridi-Volvo viedä omalle paikalleen ja laittaa lataukseen, mutta toteaa olevansa liian väsynyt siihen. Ehtii sen tehdä aamullakin, koska huomenna ei ole menoa minnekään. Mia nappaa käsilaukkunsa ja hyppää autosta ulos. Kartanossa ovat valot päällä ja iso puinen ovi on raollaan. Mia ihmettelee sitä, koska hän oli varma, että löytäisi Turon nukkumasta saunalta. Hän astelee väsyneenä, mutta iloisena sisään ja ottaa kengät jalasta. ”Juhuu Turo, tulin jo. Olipa hiljaista ajella yöllä.” Mian iloinen lause katkeaa, kun hän huomaa Turon makaavan tuvan lattialla suuressa verilammikossa. ”IIIIIIK, mitä helvettiä!” Hän juoksee Turon luokse ja kokeilee kaulasta, että Turon sydän jyskyttää vielä. Hän kaivaa laukusta kännykkää, mutta se ei ole siellä. Mia muistaa sen jääneen autoon. ”Voi vitunvitunvittu” hän kiroaa ja juoksee hakemaan kännykän. Matkalla takaisin sisälle hän soittaa hätänumeroon. ”Tulkaa äkkiä, Turoa on ammuttu!”

”Rahoittukaahan hetki, kerrotteko nimenne, mitä on tapahtunut ja missä?”

”Olen Mia Pohto, Turo Rytköstä on ammuttu useasti ja hän makaa verilammikossa, osoite on Rytkösennimentie 365, Tuusula. Tämä on kartano Tuusulanjärven rannalla. Nyt on kiire, tulkaa äkkiä, niin nopeasti kuin vain voitte.” Samalla kun Mia puhuu, hän hakee kädet täristen vaatekaapista puhtaita pyyhkeitä. Turon rikkoman maljakon ja telkkarin sirpaleet tekevät haavoja hänen jalkoihinsa, mutta Mia ei sitä edes huomaa. Hän kyyristyy Turon luokse ja painaa pyyhkeillä vuotokohtia. Lattialla on ympäriinsä sekä Turon, että Mian verta.

”Ambulanssi on jo tulossa. Oli siinä lähistöllä ja tulee ihan pikapuoliin. Pitäkää linja auki.”

Samalla sisään astuu naapuri Veikko. ”Kuulin laukauksia, mitä helvettiä täällä on tapahtunut, onko Turo hengissä?”

”Ambulanssi on tulossa, yritän pidätellä verenvuotoa, mene sinä opastamaan pihalle. Auton avaimet on tossa lattialla, aja se tieltä pois.” Paniikista huolimatta Mia ajattelee selkeästi, kuten aina. Olohuoneen ikkunasta kajastaa jo ambulanssin hälytysvalot. Veikko nappaa avaimet ja juoksee siirtämään autoa. Auton siirrettyään hän juoksee ambulanssia vastaan.