5. Yksityisessä sairaalassa

Yksityisessä sairaalassa – muistelu

Turo raottaa silmiä ja huomaa olevansa hämärässä huoneessa. Silmiä särkee ja pääkin tuntuu oudon turtuneelta. Missä hän oikein on? Hän yrittää avata silmiä enemmän ja huomaa yläpuolellaan roikkuvan tangon. Seuraavaksi katse osuu huoneen valkoisella takaseinällä olevaan lavuaariin ja seinällä kiinni oleviin käsiainepesutelineisiin. Hän on siis sairaalassa. Turo tunnustelee käsillään varovaisesti päätään ja tuntee siteet päässään. Hänen päänsä on vahvasti siteissä ja olo tokkurainen. Suussa putki, joka tekee tukalan olon. Hän huomaa, että vieressä on nojatuoli, jossa nukkuu Mia huonossa asennossa viltin alla. Turo painaa silmänsä uudelleen kiinni. Hän ei pysty vielä liikkumaan, eikä haluaisikaan herättää Miaa, vaikka pystyisi. Mia äännähtää hiukan ja siirtää unen keskeltä pitkiä hiuksiaan pois naamalta.

Mitä on tapahtunut, kauanko hän on ollut sairaalassa? Mielikuvat palaavat Turon mieleen hiljalleen. Hän näkee silmissään, kuinka Bergson kylmästi nostaa aseen ja ampuu häntä hetkeäkään miettimättä. Seuraava muistikuva on Mian kiljaisu, elvytys sekä ambulanssin valot.

Turo muistelee hänen perheensä surmayön tapahtumia. Turo oli Montrealissa, kesken kosteiden illallisten huomannut, että Veikko oli soittanut hänelle yhdeksän kertaa. Kävellessään ulos soittamaan, tuli kymmenes puhelu, jossa Veikko kertoi suru-uutisen Marian ja Mathiaksen kuolemasta. Puhelun loputtua Turo lähti ravintolasta saman tien taksilla lentokentälle, mutta joutui odottamaan viisi tuntia seuraavaa lentoa Helsinkiin. Hänen päänsä selvisi alkoholin vaikutuksesta kuin äkki-iskusta, mutta tuntui kuin sydän olisi siirtynyt kehossa väärään paikkaan ja jyskytti epätahtiin. Hän voi tuntea vieläkin kuinka ahdistavaa oli istua turvavöissä lentokoneessa ja kuinka matka tuntui vain kestävän ja kestävän. Turo muistaa elävästi myös sen kun kohtasi kuolleen vaimonsa ja lapsensa sairaalaan kappelissa. Se jäisi olemaan ikuinen arpi hänen sielussaan.

Turon mieleen palasi kuvia hautajaispäivästä. Maria ja Mathias haudattiin Saksan Potsdamiin, Marian äidin viereen heidän sukuhaudalleen. Hautajaiset pidettiin samassa Potsdamin tuomiokirkossa, jossa heidät vihittiin. Samat seinälle kuvatut apostolit lähettivät heidät avioliittoon ja erottivat Turon rakkaistaan.  Siellä Turo hyvästeli rakkaansa viimeisen kerran ja antoi heidän vaipua maan poveen. Viimeisestä vierailusta haudalla on kohta puoli vuotta. Ja seuraavaan haudalla käyntiin saattaa vierähtää tovi.

Marian ja Matiaksen kuolema ajoi Turon masennukseen. Hän pois töistä ja vain istui saunatuvassa seuranaan viskipullo ja lasi. Turo tiesi, että kaikki on hänen syytään. Se että hän jäi Kanadaan juhlimaan uutta sopimusta, eikä tullut sovitusti kotiin oli syy siihen, miksi Maria ja Mathias olivat ajamassa vain kahdestaan.

Marian isä Fredrik myös syyttää tyttärensä ja lapsenlapsensa kuolemasta itseään. Fredrik oli antanut Marialle ja Turolle hääautoksi ja häälahjaksi tuon Porchen, jossa Maria ja Mathias kuolivat. Fredrik syyttää myös Turoa kuolemista. Hän seurasi liikekumppanina Turon elämää läheltä, eikä pitänyt siitä ollenkaan. Mutta koska hän tiesi, että Maria on syvästi rakastunut Turoon, ei hän halunnut paljastaa ajatuksiaan.
Turon linnoittautuminen Rytkösenniemen saunatupaan oli yhtä paljon pelkoa ja häpeää, kuin surua. Hän oli päättänyt laittaa liiketoiminnan kasvattamisen perheen ja rakkauden edelle. Turon mielestä hänen piti olla hoitamassa ihan kaikkea. Rankalla johtamisen kulttuurilla hän oli saanut yrityksensä kasvamaan kansainväliseksi menestyjäksi. Mutta samalla tuhonnut monen työntekijänsä perhe-elämän. Ja lopullisesti oman perheensä elämän.

Herääminen 

Mia herää tuolista kaikki paikat jäykkinä, kun sairaanhoitaja tulee huoneeseen. Sairaanhoitaja toivottaa iloiset huomenet. ”Kuinkas täällä jaksetaan, pötköttelykö jatkuu vain?” Mutta silloin sairaanhoitaja näkee Turon silmien liikkuvan ja pulssin olevan kohollaan. Hän vilkaisee Miaa ja käskee nousemaan. ”Täällähän heräillään, hei hienoa!” Mian kiljaisu täyttää huoneen, jopa Turo hätkähtää ja liikkeen aiheuttama kipu saa aikaan ähkäisyn.

Sairaanhoitaja käy hakemassa paikalle lääkärin. Lääkäri kumartuu Turon pään yläpuolelle ja esittelee itsensä. Hei Turo, minun nimeni on Riina. Olen sinua hoitava lääkäri. Sinulla on putki suussa, jolla varmistimme sinun hengityksesi. Otan sen nyt pois, se tuntuu hetken verran tosi inhottavalta.

Lääkäri vetää putken pois suusta ja Turo yskähtää sairaanhoitajan tarjoamaan maljaan. Riina kertoo, että Turoa on ammuttu päähän, sen takia pää on vahvasti siteissä. Luoti on tehnyt pahan haavan suuhun, poskeen ja korvaan. Vain se, että Mia sattui paikalle niin nopeasti pelasti Turon. Mia pitää Turoa kädestä varovasti kiinni. Mian silmät ovat märkänä kyyneleistä. 

”Mitä itse muistat tapahtuneesta?”, kysyy Riina Turolta.

Turo valehtelee, että hän ei muista mitään. Vain sen, että hän huomasi ylätalolla liikettä. Haki kaiken varalta hiilihangon mukaan ja lähti talolle. Kaikki sen jälkeen tapahtunut on ihan mustaa.

”Kauanko siitä on, koska se tapahtui?”, Turo kysyy.

Siitä on jo kolmatta viikkoa. Sinua on pidetty nukutettuna, jotta olet saanut parantua rauhassa. Viikko tapahtuman jälkeen Mia siirrätti sinut meille tänne Laseriin, yksityiseen sairaalaan.  Hän halusi varmistaa, että saat ehdottomasti parhaan hoidon. Tilasi parani sen verran, että sinut uskalsi päästää valveille. Mia on ollut vierelläsi koko ajan.

Lääkäri Riina istuu Turon viereen selittämään yksityissairaalan mahdollistamalla rauhallisuudella Turolle miten hoito etenee. ”Sinua on ammuttu paitsi päähän, myös kylkeen. Luodit rikkoivat sekä kylkiluita, että kasvojen luita. Olit isoissa leikkauksissa ja sen vuoksi pääsi on paketoitu niin vahvasti. Nyt toipuminen alkaa siitä, että saat alkaa ottaa varovaisia askeleita, mutta pääosin liikkumisesti paikasta toiseen tapahtuu pyörätuolilla. Voi olla, että joskus kävelet, voi olla että et.

Poliisit – Valehtelu

Oikeudenkäynti oli melkoinen farssi. Rattijuopon rikas suku oli hankkinut parhaat asianajajat, jonka ansiosta Bergson oli saanut lievän tuomion. Hän istui vankilassa vain 3 kuukautta. Maria oli kuulemma ajanut häntä päin, eikä Bergsonin 2,4 promillen humala ollut mitenkään sen enempää vaikuttanut tapahtumaan. Bergsonin puolustus käytti hyväkseen videota alkua, jonka nuori oli kuvannut hampurilaispaikan pihalla. Siinä Maria kaasuttaa Porschea. Videosta on leikattu pois loppu, jossa nähdään kuinka varovaisesti Maria ajaa ulos huoltamon pihalta. Vaikka Suomen Poliisilaitos niin epäkorruptoitunut onkin, niin Turoa kovasti mietityttä, miten hänen vaimostaan tehtiin syyllinen. Yksi paikalla olleista nuorista todisti, että Maria oli uhonnut kiihdyttävänsä kahteen sataan suoralla. Koska nuoret olivat ainoat silminnäkijät, niin heidän todistuksensa vaikutus oli vahva. Jälkeenpäin selvisi, että kyseisellä nuorella oli oikeudenkäynnin jälkeen yllättävän paljon rahaa käytettävissään.

Sairaanhoitaja koputtaa oveen ja astuu huoneeseen. Mia hätkähtää hereille Turon kainalosta sängyltä ja putsaa kyyneleet silmistään. Mia ei ollut nukkunut kunnolla oikeassa sängyssä kolmeen viikkoon, nyt kun Turo heräsi, hän antoi itselleen rauhan nukahtaa. Mia nousee sängystä ja menee vessaan pesemään uneliaat kasvonsa.

Sairaanhoitaja kertoo, että poliisit haluaisivat haastatella Turoa tapahtuneesta ja kysyy, jaksaako Turo jo vastata kysymyksiin? Turo kertoo jaksavansa ja sairaanhoitaja pyytää poliisikaksikon sisälle.

Hei, olen vanhempi konstaapeli Katja Nykänen ja tässä on kollegani Harri Kallio. Mukavaa nähdä sinut hereillä. Mia tulee vessasta ja tervehtii poliiseja hymyillen. Konstaapeli Kallio hymyilee takaisin ”Hei Mia, mukavaa nähdä sinun hymyilevän”. Katja haluaa mennä suoraan asiaan, ja kertoo sen myös Turolle. ”Haluaisimme haastatella sinua tapahtumapäivästä. Voisimmeko aloittaa siitä, kun lähdit Pietarsaaresta?”  

Turo kertoo matkasta Pietarsaaresta, mutta kysyy välillä, miten tämä liittyy mitenkään ampumiseen. Nykänen pyytää häntä jatkamaan.

… ”sitten heräsin siihen, että ylätalolla on liikettä. Valot vilkkuivat. Luulin, että Mia on tullut ja lähdin sinne. Mutta huomasin pian, että sisällä ei ole Mia, vaan ihan joku muu. Palasin kaiken varalta hakemaan hiilihangon mukaan ja nousin talolle. Astuin sisään ovesta ja sen jälkeen kaikki on mustaa.”

”Oliko pihalla mitään autoa tai kulkuvälinettä.”

”Ei mielestäni. Tai ei ainakaan ihan lähettyvillä, koska en sellaista huomannut.”

Mia puuttuu keskusteluun. ”Minähän kerroin, että näin tullessani vanhan Toyotan pihatiellä. Tai siis Toyotaksi te auton päättelitte. Sitä kohtaa, missä auto oli, ei näe pihalta.” Turo kiihdyttää tahallaan hengitystään, jotta saisi pulssin kohoamaan. Lääkäri Riina puuttuu heti ja keskeyttää kuulustelun. ”Nyt teidän täytyy lopettaa. Turo on vasta herännyt ja tarvitsee aikaa toipumiseen.”