9. Hautajaiset

Raijan muistotilaisuus on päättymässä. Turo, Veikko ja Mia tekevät lähtöä Krapihovin pihalla. Veikko puhdistaa lumesta valkoista Volvoa. Mia ottaa vastaan Krapihovin kokkien tuomia kuljetuslaatikoita, joihin on pakattu tilaisuudesta ylijääneet kakut ja leivonnaiset. Turo istuu pyörätuolissa, viltti sylissään ja on Seiskalehden toimittajan haastateltavana. Kuvaaja on asetellut Turon kauniisti lumen puuteroiman puun viereen ja ottaa kuvia. Turo esittää olevansa niin huonossa kunnossa ja masentunut. ”Haluan parantua ja palata elämään seuraajieni vuoksi. Mia on saanut minut aloittamaan Vain Yksi Elämä -seminaarit uudelleen, tällä kertaa netin välityksellä. Perjantaina tuli tarvikekuorma ja ensi viikolla alamme rakentamaan studiota Rytkösenniemeen.”

”Sehän on hienoa kuulla. Miten olet suunnitellut veloittavasi kuulijoita? Aikaisemmin seminaareihisi osallistuminen oli aika kallista.”

”Tilaisuudet ovat ilmaisia. Ei raha merkitse tässä tilanteessa mitään. Voin esimerkilläni auttaa useita pimeässä vaeltavia.”

”TURO, täällä olisi valmista”! Veikko huutaa keskeyttäen haastattelun. Turo näyttää peukkua Veikolle ja Veikko tulee noutamaan hänet. ”Jatkuu seuraavassa numerossa.” Kuittaa hän toimittajalle, samalla kun työntää Turon pyörätuolissa autolle.

Kuvaajan kamera surisee hänen tallentaessaan jokaisen liikkeen, kun Veikko nostaa Turoa Volvon takapenkille. Veikko paiskaa oven kiinni ja kääntyy kuvaajan eteen. ”Eiköhän tämä jo riitäkin tältä erää.”

Mian ajaessa Rytkösenniementietä kohti kartanoa, Veikko rikkoo hiljaisuuden. ”Pitäisikö tähän tielle laittaa portti?”
”Olen miettinyt sitä samaa.” Vastaa Turo. ”Mutta päädyimme Mian kanssa hälyttimiin. Jos laitamme portin niin se antaa väärän, salamyhkäisen, viestin tulijalle. Eikä ole linjassa Vain Yksi Elämä -brändin kanssa. Langattoman kameran ja kulkutunnistimen saa laitettua aika huomaamattomasti tuohon Rytkösenniemen kylttiin. ”

”Meitä muuten seurataan. Seiskan kuvaajan auto kääntyi meidän peräämme. Olen ihan varma, että hän zoomailee meitä kohta pitkällä putkella.”  Kertoo Mia peileistä taakseen vilkuillen.

”No annetaan sitten Seiskalle aihetta juttuun.”

”Onko tuo nyt ihan tarpeellista?”

”Nyt on hyvä mahdollisuus antaa mielikuva suurelle yleisölle kunnostani. Saamme tulevalle seminaarille hyvää julkisuutta. ”

Mia ajaa Volvon paikoilleen latauspisteen luokse ja nousee laittamaan piuhan kiinni. Veikko ottaa takakontista kasaan taitetun pyörätuolin ja nostaa takapenkillä istuvan Turon tuoliin. Turo heiluttaa käsiään Veikolle merkiksi ja päästää irti samalla vihaisesti irvistäen.  

Mia ottaa syliinsä ottaa Krapihovin antamat laatikot takakontista ja kuiskaa samalla: ”se on tuolla pellon laidalla.”

Veikko ottaa pihalta luudan ja lakaisee lumet pois rakennustarvikkeiden päällä olevalta pressulta. Sen jälkeen hän lakaisee lumet rappusilta ja pyörätuolin rampilta. Turo pyörittää tuolinsa renkaita voimattoman oloisesti. Pyörätuoli liikkuu hitaasti pakkaslumessa. ”Ei pidetä turhaa kiirettä, antaa kuvaajan hetken palella tuolla.”

Veikko ottaa Mialta laatikot, jotta tämä saa avattua ulko-oven. Veikko vie herkut sisälle ja palaa kohta takaisin kuullessaan mätkähdyksen. Turon makaa maassa, pyörätuoli vierellään.  Veikko ja Mia nostavat Turon takaisin pyörätuoliin ja työntävät sisälle. Mia vetäisee perässään oven kiinni. ”Esitys on päättynyt. Tunnin päästä voidaan ihastella näyttelijäsuoritustasi netistä. ”

Turvahuoneen avajaiset

Seuraavat viikot menevät nopeasti. Mia on asunut Töölön asunnossaan. Sieltä käsin hänen on ollut helpompi käydä autokoulussa ja itsepuolustus- ja taistelukursseilla.

Lauantaina aamusta Mia astelee sisälle kartanoon ylpeänä kuorma-autokortin omistajana. Hän astuu Veikon eteen ja antaa lupapaperin Veikolle taisteluasennossa ja samalla karjaisten ”Hja!”

”Nytkö sitä ollaan sitten täysverisiä rekkakuskeja, vai?”
”No ei nyt ihan rekkakuskeja, mutta sain jo työtarjouksen yhdeltä kuljetusyrittäjän pojalta. Väitti, että reippaalle tytölle riittää heillä aina hommia. ”

”Saanko esitellä sinulle uuden komentokeskuksemme. ” Veikko avaa kaapiksi naamioidun oven, jonka takaa aukeaa toinen, metallinen ovi, jossa on numerolukko.

”Numerolukko aukeaa numerosarjalla 240820190147. Se on se aika, jolloin soitit ambulanssin, kun Turoa ammuttiin. Lauantaina 24.8 yöllä 01:47. Ajattelin, että tuon numerosarjan kaikki muistavat helposti. ”

Mia näpyttelee numerosarjan oveen ”kaksneljä nolla kahdeksan kaksnolla yhdeksäntöista ja nollayks nelkytseitsemän. Ei tarvitse kirjoittaa paperille tuota.” Ovi aukeaa ja sisältä löytyy Turo näpyttelemässä tietokonetta. ”Kamerat toimii hienosti, hälytti hienosti Mian tulon ja sain hyvin selvää keskustelustanne. Onneksi olkoon Mia, hieno suoritus. ” ”Kiitos, eikä se ollut edes vaikeaa.” Vastaa Mia.
”Entäs taistelulajit, mitenkäs ne sujuu?”

”Judossa olisi seuraavaksi edessä sinisen vyön koe, vihreähän minulla oli jo ennestäänkin. Krav Maga-itsepuolustuskurssin jatko-osa on ollut aika kova. Ollaan harjoiteltu pahoista paikoista selviytymistä erittäin realistisilla simuloinneilla. Ensimmäiset harjoitukset menivät huonosti, mutta nyt sujuu jo paremmin. Ei pääse enää paniikki niskan päälle. ”

”Great, olisi hienoa kokeilla tatamilla oppimäärää, mutta vielä ei paikat sitä kestäisi.”

”Olette näköjään rakentaneet naamagallerian valkotaululle.  Ymmärrän, miksi siinä on kuvat Bergsonista ja apurista. Mutta miksi kuvat myös pollareista ja muista?”

Turo oli jakanut ison valkotaulun kolmeen osaan ja otsikoinut osat. Vasemmassa laidassa lukee Pollarit, keskellä Muut ja oikealla Rosvot.

” Bergson ja apuri ovat kohteitamme, kuten hyvin tiedämme. Mutta on hyvä tiedostaa myös muut osapuolet. Tavoitteenahan on, että emme jää kiinni tekosistamme. ” Turo vetää punaisella tussilla ympyrän rikosylikonstaapeli Katja Nykäsen kuvan ympärille.

”Katja Nykänen on poliiseista vaarallisin. Hän on pelottavan ahkera ja älykäs. Hän ei lopeta, ennen kuin syylliset ovat kiinni. On niin omistautunut työlleen, että kaikki seurustelut kariutuvat. Hänet pitäisi saada rakastumaan. Sain sellaisen kuvan tutkimuksissani, että rakkauden kohde olisi nainen.”

 ”Mielenkiintoista, mistä niin päättelet?” Mia kyseenalaistaa.

”Katjasta oli vaikea saada selvää, koska hänellä ei ole tilejä somessa. Löysin kuitenkin juttuja hänestä ja muutamia kuvia kollegoiden tileiltä. Annoin itseni ymmärtää, että miehet eivät häntä kiinnosta. Mutta  Nykänen on suurin uhka kiinnijäämistä ajatellen ihan muiden ominaisuuksiensa vuoksi.

 Turo siirtää katseensa vieressä olevaan kuvaan.
”Harri Kallio onkin helpompi tapaus. Hänen prioriteettinsa ovat selkeät. Hänelle on perhe kaikista tärkein. Vaikka kuinka paha keissi olisi käynnissä, perheen kanssa sovitut tekemiset menevät edelle. Tämä sen takia, että Kallio on naimisissa 8 vuotta vanhemman yrittäjän kanssa. Vaimolla on lakitoimisto ja sen takia hän on paljon poissa kotoa. Harri on käytännössä heidän tyttärensä, 12 -vuotiaan Ninnin, yksinhuoltaja. Harrin töissä käynnille ei ole mitään taloudellisia perusteita. Jos Someen on uskomista Ninni haluaa isona poliisiksi. Hänellä on Facebookissa oma Ninnin salapoliisitoimisto -sivu, jossa hän kertoo ratkomistaan rikoksista. ”

”Kummasta meidän pitää enemmän huolehtia, isästä vai tyttärestä?” katkaisee Veikko yhtään hymyilemättä.

”Minulla on sellainen tunne, että Kallio paljastaa keisseistä tyttärelleen enemmän kuin saisi, joten hyvä huomioida myös tyttären aivoitukset.  Jos tulee tarve sekoittaa poliisien pakkaa, niin Kallion pasmat saa sekaisin helposti. Hoidetaan Levottomille Isille keikka televisioon, niin hän ei muista koskaan poliisi ollensakaan.” Turo siirtyy kuvaan Nykäsen kuvan yläpuolella.

”Rikosylikonstaapeli Seppo Sipilä on myös mielenkiintoinen tapaus. Hän on kuin kaislikossa kuumana kesäpäivänä köllöttelevä hauki. Odottaa laiskana sopivaa saalista. Ja kun se on riittävän lähellä, iskee.
Tulee aina myöhässä, mutta pyrkii poistumaan liian aikaisin. Sai kuusi vuotta sitten erään poliitikon tapauksessa poliisijohdolta niin kovaa näpeilleen, että kaikki motivaatio poliisityöhön meni. Hänet vaiennettiin, käskettiin lopettaa ajattelu. Joten Sipilä uskoi ja lopetti. Paitsi, jos vastaan tulee häntä henkilökohtaisesti koskettava juttu. Esimerkiksi jonkun silmäätekevän keissit.”

”Annetaan haukien kölliä rauhassa ja keskitytään jalompiin kaloihin”, kommentoi Veikko.

”Sitten neljäntenä täällä on Komisario Jarkko Jokinen. Byrokraatti, joka johtaa pöydän takaa, rauhallisesti, ei hötkyile. Hänellä on tarkat säännöt. Hänen pöydässään lounaalla ei jutella työasioita, vasta kun ruoka on syöty ja siirrytään kahviin, saa puhua keisseistä. Samoin aamuisin, kun hän tulee töihin, hänen huoneeseensa ei saa rynnätä päätä pahkaa, vaan vasta kun hän on saanut aamukahvinsa juotua. Varsinkin Katja Nykästä nämä tavat ärsyttävät suunnattomasti. ”

”No hänestä ei sitten taida paljoa vaaraa olla? Vaikuttaa harmittomalta?” kysyy Mia.

”Päinvastoin. Tavoistaan huolimatta hän on erittäin älykäs ja kokenut. Hänen tapojensa takia, jokaisen hänelle raportoivan pitää miettiä sanomisensa tarkkaan. Jokainen lause, jonka hän kuulee, on harkittua viestiä. Jokinen analysoi viestit ja tekee älykkäitä päätelmiä. Hän on kuitenkin enemmän arvostettu kuin vihattu. Jopa Sipiläkin kunnioittaa häntä.”

”Mutta siirrytään seuraavaksi näihin kahteen naishenkilöön. ” Turo siirtyy osoittamaan hänen henkilökohtaista lääkäriään Riinaa. ”Vaikka Riinalla on vaitiolovelvollisuus ja suuri uhkasakko sen takeeksi, ei hänelle pidä paljastaa mitään ylimääräistä. Olen ollut pyörätuolissa joka kerta hänen saapuessaan ja liioitellut jalkojen heikkoutta. Mutta pian hän tajuaa, että pystyn jo kävelemään lähes normaalisti. Sovin Riinan kanssa, että hän käy täällä jatkossa harvemmin. ”

Seuraavaksi Turo osoittaa kuvaa lääkärin yläpuolelta.

”Toimittaja Laura on sekä uhka, että mahdollisuus. Hänen avullaan voimme syöttää kansalle haluamaamme viestiä. Se toki vaatii sitä, että joudumme päästämään sen iljettävän naisen tänne Rytkösenniemeen. Mutta jos hän saa hiukankin vihiä suunnitelmistamme, se paljastuu koko maailmalle. Laura metsästää skuuppia, joka nostaisi hänet pois roskalehdistöstä. ”

”Voisimmeko jo siirtyä tuohon rosvot osioon,” pysäyttää Mia Turon malttamattomana.

”Sen takia halusinkin käydä muut henkilöt läpi ensin. Meidän pitää ymmärtää, missä ympäristössä toimimme. Mutta ok, siirrytään vaan rosvoihin. Bergsonin apurina täällä ja muillakin keikoilla toimii Saska. Hän on puolalainen pikkurosvo ja huumeveikko. Hänestä oli vaikeampi saada tietoa, mutta jotain sentään. Saska on Bergsonin apurina vain rahan ja huumeiden takia. Hän hoitaa ne hommat, joista on vaara jäädä kiinni. Piilottaa ja noutaa kamaa. Puukottaa ja ampuu, jos käskyjä tulee.” 

”Luulisi Bergsonilla olevan järeämpi kaveri apurinaan, kuin tuollainen nisti”, miettii Veikko.

”Tuolla kommentilla on hyvä siirtyä pääkohteeseen, eli Timoteus Bergsoniin.
Timoteus Bergson on rikkaasta suvusta, perheen iltatähti. Bergsonin suku, kuten tiedetään, omistaa useita yrityksiä pohjanmaalla ja on vaikutusvaltainen. Timoteus on perheen mustalammas, mutta koska kuuluu perheeseen, saa suvulta tukea. On välttänyt jo monta linnatuomiota taustansa takia.

Timoteus pyörittää TOR-verkossa huumekauppaa nimeltään President’s shop.  Hän ihailee suuresti Donald Trumpia, siitä nimi. Ja hän myös yrittää jäljitellä käyttäytymisessään Trumpia. On häikäilemätön narsisti. Pyrkii lannistamaan kaikki ne, jotka eivät kunnioita hänen näkemyksiään. On onnistunut Trumpin käytöksen matkinnassa ainakin siinä, että hänen liiketoimensa näyttävät tuottavan aina tappiota. Suvulta saadut varat alkavat olla hukattuna.”

”Kuinka tuollainen huumekauppa toimii? Tavara pitää kuitenkin toimittaa ihan fyysisesti perille, vai mitä”?

” Useimmat kätkevät kaman jonnekin luontoon. Kun olet maksanut, saat koordinaatit kätkölle. President’s shopissa Bergson taas lähettää kaman ihan vaan postissa. Oikeat huumekaupat käyttävät maksun välineenä bitcoineja, mutta Timoteuksen äly ei riitä niiden hallintaan. Rahat maksetaan netissä ihan tilille. Sen takia kauppa käy huonosti, kun porukka ei uskalla tehdä ostoksia.”

”Toihan on ihan alkeellista. Eikös ostajat jää aina kiinni?” Mia kommentoi.

”Ostajat ostavat muka Donald Trump -fanituotteita. Maksut näyttävät olevan maksuja niistä.”

”Ei ihme, että kauppa ei käy. Pitää olla epätoivoinen ostaakseen kaupasta, jossa on niin suuri kiinnijäämisriski. Miksi poliisit eivät puutu tuohon?

Turo vastaa pohtien. ”En tiedä. On kaksi mahdollisuutta. Joko Bergsonin puuhailu on niin pientä kauppaa, että poliisia ei kiinnosta. Tai sitten poliisit keräävät rekisteriä ostajista ja kauppiaista ja iskevät sen jälkeen. ”

” Suomessa TOR-verkon huumekauppaa nimeltä Silkkitie ja sen jälkeläisiä hallitsee henkilö nimeltään Kapteeni. Bergson antaa mielellään sellaisen mielikuvan, että hän on tuo mysteerinen kapteeni. Jokainen Bergsonin tunteva tosin ymmärtää, että hänestä ei Kapteeniksi ole. Tämäkin kuvaa hyvin sitä narsistisuutta, jonka Bergson omaa.”
”Inhottava itserakas nilkki. ” Kommentoi Veikko tyhjentävästi.

” Timotheus Bergson on pakko pysäyttää. Pysäyttäminen on mahdollista vain eliminoimalla hänet. Ja eliminointi on meidän tehtävämme.”